HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1240- Çocuklarınız Size Allah'ın Bir Bağışıdır

 

3177- * ... Bize Ebu Hamza, İbrahim es-Saiğ'den bildirdi. O Hammad'dan, o İbrahim'den, o el-Esved'den, o Aişe (r.anha)'den şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki çocuklarınız Allah'ın size bağışıdır. Allah dilediğine kız çocukları, dilediğine erkek çocukları bağışlar. Onlar ve onların malları, mallarına ihtiyaç duymanız halinde sizindir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte ikisi de bu hadisi böylece tahriç etmemişlerdir. Ancak ikisi ittifakla Aişe (r.anha)'ın zikrettiği: "Kişinin en helal olarak yediği şey kazancından yediğidir. Onun çocuğu da kendi kazancındandır" şeklindeki hadis-i şeriftir.

 

Diğer Tahric: Hadis Sünenlerde bundan başka bir lafızia biraz sonra talikinde zikredeceği lafızia yer almaktadır. Tirmizi hasen, sahihtir demiştir. Bunu Ebu Davud, 3528; Tirmizi, 1358; Nesai, VII, 241; İbn Mace, 2137 ve 2290'da yer almaktadır.

 

 

 

3178- ... Bize Abbad b. el-Avvam, Süfyan b. Huseyn'den tahdis etti. O ezZühri’den, o Ebu Umame b. Sehl b. Huneyf’den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir sadaka verilmesini emir buyurdu. Bir adam şu bayağı hurma çeşidinden -Süfyan dedi ki sert çekirdeği olmayan tür demektir- getirdi. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu kim getirdi?"diye sordu. Bir kimse bir şey getirecek olursa mutlaka onun getirdiği ona nispet edilirdi. Bu sebeple: "Göz yummaksızın alıcısı olmayacağınız, aşağılık şeyleri vermeye yeltenmeyin." (el-Bakara, 267) buyruğu nazil oldu. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadaka olarak iki tür hurmanın alınmasını yasaklamıştı. Bunlar da el-cu'rur denilen tür ile levnu'l-hubeyk türleridir. ez-Zühri dedi ki: Her iki tür de Medine hurma türlerindendir.

 

Ona (Süfyan b. Huseyn'e) Süleyman b. Kesir de ez-Zühri’den rivayetinde mutabaatta bulunmuştur:

 

Diğer Tahric: Nesai, V, 32, 43; Ebu Davud, 1592; Darakutni, Sünen, II, 131; Taberani, el-Kebir, 5566; ed-Durru'l-Mensur, 1,610,611 'de. Ayrıca İbn Cerir ve İbnu'l-Münzir ile İbn Ebi Hatim tarafından da rivayet edildiğini belirtmektedir. Ayrıca bk. Hakim, Müstedrek, I, 402 (1502 numaralı hadis); İbn Huzeyme, Sahih, 2311 vd. Hadis bununla sahih olmaktadır. Mürsel olarak da gelmiş olmakla birlikte mevsul olanı daha sabittir.

 

 

 

3179- Bunu bize Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub tahdis etti ... Bize Süleyman b. Kesir tahdis etti, bize ez-Zühri, Ebu Umame b. Sehl b. Huneyf'ten tahdis etti. Onun babasından rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki tür hurmanın (sadaka olarak verilmesini) yasak etmiştir. Bunlar el-curur ile levnu'l-hubeyk diye bilinen türlerdir. Ayrıca: "Aşağılık şeyleri vermeye yeltenmeyin." (el-Bakara, 267) buyruğu nazil oldu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

3180- ... Kesir b. Murre’den, o Avfb. Malik’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraberinde bir asa ile çıktı. Mescitte asılı birtakım hurma salkımlarını gördü. Bu salkımlardan birisi de oldukça güçsüz, bozuk bir hurma idi. O salkımı (asasıyla) dürttü ve şöyle buyurdu: "Bunun sahibi eğer bundan daha iyisini tasadduk etmiş olsaydı ne zarar ederdi. Şüphesiz bunun sahibi kıyamet gününde bozuk ve yaramaz (hurma türünü) yiyecektir." Sonra şöyle buyurdu: "Allah'a yemin olsun ki bunu kırk yıl süre ile yırtıcı hayvanlara (el-avafi) bırakacaklardır." Sonra şöyle buyurdu: "Avafi'nin ne olduğunu biliyor musunuz?" Onlar: Allah ve Rasulü daha iyi bilir dediler. O: "(Avafi) kuşlar ve yırtıcı hayvanlardır" buyurdu.

 

Bu senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, ı 068; Nesai, V, 43; İbn Mace, ı 82 ı. Ayrıca İbn Huzeyme, Sahih; İbn Hibban, Sahih; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra'da yer almaktadır. Hepsi de sahih olduğunu belirtmişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1241-" ... Ondan Göz Yummaksızın Alıcısı Olmayacağınız Aşağılık Şeyleri Seçerek Vermeye Yeltenmeyin" (el-Bakara, 267) Ayetinin inişi