HAKİM

el-Müstedrek

TEFSİR-2

Sened Sahih Olduğu halde NEBİ (s.a.v.)'in Buhari ve Müslimde Olmayan Kraatleri

 

1239- Eşinin, çocuğunun, Hizmetçinin Nafakasını Sağlaman Bir Sadakadır

 

3172- * ... Bize Musa b. Muhammed b. İbrahim et-Teymi babasından tahdis etti. O Enes b. Malik (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) el-Bera b. Azib'e şöyle bir soru sordu: Ey Bera ailene yaptığın harcama nasıldır? (Enes) el- Bera ailesini bolluk içerisinde bulunduran birisi idi. el- Bera: Ey Allah'ın Rasulü harcadığımı hesap etmiyorum dedi. Allah Rasulü: "Şüphesiz hanımına, çocuklarına ve hizmetkarına yaptığın harcama bir sadakadır. Bu sebeple bunun arkasından sakın başa kakmak ve eziyet etmek yoluna gitme" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Zehebi: Senedinde Musa b. Muhammed et - Teymi vardır. O metruk bir ravidir. Bunu Darakutni demiştir demektedir. Derim ki: Suyuti bu hadisi ed-Durru'l-Mensur, I, 597'de yalnızca İbnu'l-Münzir'e nispet etmektedir.

 

 

 

3173- ... Bize Harun b. Musa, Halid el-Hazza’dan bildirdi. O Abdullah b. el-Haris'ten, o Abdullah b. Abbas (r.a)’dan rivayet ettiğine göre İbn Abbas: "Yüksek bir tepenin üstünde" anlamındaki "rabvetin" (el-Bakara, 269) lafzını re harfi kesreli olarak (bi ribvetin) diye okurdu. (Muhtemelen Abdullah b. el-Haris) dedi ki: Ribve ise yüksekçe yer (tepe) demektir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, ı, 601'de yalnızca Hakim tarafından rivayet edildiği belirtilmektedir. Senedi sahihtir. "Ribve" şeklinde birden fazla kıraat imamı okumuştur.

 

 

 

3174- ... Bize Haccac b. Muhammed, İbn Cureyc'den tahdis etti: İbn Ebi Muleyke'yi, Ubeyd b. Umeyr’den onu şöyle derken dinlediğini haber verirken dinledim: Ömer, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabına şöyle sordu: Sizce: "Sizden herhangi biriniz ister mi ki. .. bir bahçesi olsun." (el- Bakara, 266) buyruğu neyin hakkında inmiştir? Onlar: Allah daha iyi bilir demeleri üzerine kızarak: Biliyoruz yahut bilmiyoruz deyiniz dedi. Bunun üzerine İbn Abbas: Ey müminlerin emiri ona dair içimde bir şeyler var deyince, Ömer: Söyle kardeşimin oğlu kendini küçük görme dedi. İbn Abbas dedi ki: Bu bir amele örnek olmak üzere verilmiştir. Ömer: Hangi amel(i) için? deyince İbn Abbas (herhangi) bir amel için dedi. Bu sefer Ömer şöyle dedi: Zengin bir adam pek çok hasenat işler. Sonra Allah ona şeytanları gönderir de o da masiyetler işler ve sonunda bütün amellerini (bu masiyetlerle) örter dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 4264; ed-Durru'l-Mensur, I, 602'de belirtildiği üzere Zühd adlı eserinde İbnu'l-Mübarek, Abd b. Humeyd, İbn Cerir ve İbn Ebi Hatim bu hadisi tahriç etmişlerdir. Hakim bu hadisi ileride (III, 542, 543'te) (6361 numaralı hadis olarak) yeniden zikredecektir. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

3175- * ... Bize Süfyan, Harun b. Antere’den tahdis etti. O babasından, o İbn Abbas (r.a)’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "İçinde ateş olan bir bora" (el-Bakara, 266) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmiştir: Oldukça şiddetli, sıcak, kavurucu bir rüzgar (demektir).

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, VI, 323'te belirtildiği gibi Ebu Ya'la, Müsned'inde bundan başka bir yoldan rivayet etmiştir. el-Metalibu'l-Aliye, no: 3537; Busiri ve Heysemi, Muhammed b. es-Saib elKelbi'den ötürü zayıf olduğunu söylemiş olmakla birlikte bu zat Hakim'in senedinde yoktur. ed-Durru'l-Mensur, I, 603'te hadisi ayrıca İbn Cerir, İbnu'l-Münzir, İbn Ebi Hatim ve Abd b. Humeyd'e de nispet etmektedir.

 

 

 

3176- * ... Bize Hatim b. İsmail, Cafer b. Muhammed’den tahdis etti. O babasından, o Cabir (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fıtır sadakasının (fitrenin) bir sa' hurma olarak verilmesini emir buyurdu. Bir adam adi bir hurma getirince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abdullah b. Revaha'ya: "Bu hurmanın miktarını tahmin etme (tespit etme)ne gerek yoktur." Sonra Kur'an-ı Kerim'in: "Ey iman edenler kazandıklarınızın en güzel (ve helal)lerinden ve sizin için yerden çıkardığımız şeylerden infak ediniz. Göz yummaksızın alıcısı olmayacağınız aşağılık şeyleri vermeye yeltenmeyin." (el-Bakara, 267) buyruğunu indirdi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, I, 6ıo'da yalnızca Hakim'in rivayet ettiğini belirtmektedir. Daha önce bu hadisi Cafer b. Muhammed'den, o babasından mürsel olarak zikretmiş ve Abd b. Humeyd'e nispet etmiş idi. Görüldüğü kadarıyla bu hadis hakkında ihtilaf edilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1240- Çocuklarınız Size Allah'ın Bir Bağışıdır