HAKİM

el-Müstedrek

NİKAH

 

1146- Hanımlar Arasında Adaletli Davranmakta işin Sıkı Tutulduğu

 

2813- ... Bize Hemmam, Katade'den tahdis etti. O en-Nadr b. Enes'ten, o Beşir b. Nehik'ten, o Ebu Hureyre (r.a.)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Bir adamın nikahı altında iki hanım bulunup da aralarında adaletle davranmayacak olursa, kıyamet gününde yan tarafı düşmüş olarak gelecektir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2133; Tirmizi, 141; Nesai, VII, 63; İbn Hibban, Sahih, 4207; İmam Ahmed, Müsned, II, 471; İbn Ebi Şeybe, Musannef, IV, 388; İbn Mace, 1969; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 2454; Darimi, Sünen, II, 143; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, VII, 29 ı. Tirmizi: Bu hadisi Hemmam Müsned olarak rivayet etmiş, Hişam ed-Destevai de bunu Katade'den diye rivayet etmiş ve şöyle demiştir: Şöyle denilirdi ... Tirmizi dedi ki: Hemmam sika, hafız bir ravidir. Derim ki: Evet, bu hadis sahihtir.

 

 

 

2814- ... Bize Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad, Hişam b. Urve’den tahdis etti. O babasından, o Aişe (r.anha)’den kendisine şöyle dediğini nakletti: Kızkardeşimin oğlu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımızda kalması hususunda birimizi birimizden üstün tutmazdı. Gününün sırası olan hanımının yanına gelinceye kadar hepimizin yanına uğrayıp da -herhangi bir dokunma olmaksızınherbir kadına yaklaşmadığı gün oldukça azdı. Sırası olan hanımının yanına geldiğinde de onun yanında geceyi geçirirdi. Zem'a kızı Sevde yaşlanıp da Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın kendisinden ayrılacağından korkunca şöyle demişti: Ey Allah'ın Rasulü: Günüm Aişe'nin olsun. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da onun bu bağışını kabul etmişti. Aişe (r.anha) dedi ki: İşte aziz ve celil olan Allah onun ve onun benzerlerinin bu durumu hakkında: "Şayet bir kadın kocasının uzaklaşmasından ... korkarsa" (Nisa, 128) ayetini indirmiştir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2135 bu lafızia; Hadisin çeşitli kısımları Buhari, 2318,2453; Müslim, 1463,3021 ve başka kaynaklarda yer almaktadır. Abdurrahman ise oldukça doğru sözlü birisi olmakla birlikte et-Takrib'de belirtildiği üzere Bağdat'a geldikten sonra hıfzı değişmiş (hafızası karışmış) idi.

 

 

 

2815- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar haber verdi, bize Kadı İsmail b. İshak tahdis etti, bize Musa b. İsmail tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Eyyub’dan tahdis etti. O Ebu Kilabe’den, o Abdullah b. Yezid el- Hatmi’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (aramızda günlerimizi) paylaştırır ve adaletli davranır ve (buna rağmen) şöyle derdi: "Allah'ım bu benim gücümün yettiği hususlardaki paylaştırmamdır. Senin mülkünde olan, ancak benim imkanım içerisinde olmayan hususlardan dolayı da beni kınama." Kadı İsmail dedi ki: Bununla kalbi kastetmektedir. Bu da kişinin hanımları arasındaki adaletli hakkındadır.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadisin mevsul ve mürselolduğu ihtilaflıdır. Tirmizi mürselolduğunu tercih ettiği gibi,

Abdurrahman'ın el-İlel, I, 425'te belirtildiği üzere Ebu Zur'a da bu tercihi yapmıştır. Hadisin yer aldığı kaynaklar: İmam Ahmed, Müsned, vı, 144; İbn Ebi Şeybe, Musannef, ıv, 386; Darimi, Sünen, II, 144; Ebu Davud, 2134; Nesai, VII, 64; İbn Mace, 1971; Beyhaki, es-Sünenu'lKübra, VII, 298; İbn Hibban, Sahih, 4205

 

 

 

2816- ... Bize Abbad b. Abbad, Asım’dan tahdis etti. OMuaze'den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Hanımlarından kimi dilersen geri bırakabilir, kimi dilersen yanına alabilirsin." (el-Ahzab, 51) buyruğu nazil olduktan sonra yanımda kalma sırası bulunan hanımından (gerektiğinde) izin alırdı. Muaze dedi ki: Ben Aişe'ye: Peki Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a sen ne diyordun? diye sordum. o: Eğer bu hususta karar vermek benim yetkimde olsaydı kimseyi kendime tercih etmezdim diyordum dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 1476; Buhari, 4789; Ebu Davud, 2136; İbn Hibban, 4206 Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Her ikisi de bu hadisi böylece tahriç etmişlerdir.

 

 

 

2817- ... Bize Şerik, Husayn’dan tahdis etti. O eş-Şa'bi’den, o Kays b. Sad (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Hire'ye gittim. Onların bir merzubanlarına secde ettiklerini gördüm. (Kendi kendime): Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine secde edilmeye daha bir hak sahibidir dedim. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına gelince: Ben Hire'ye gitmiştim. Onların bir merzubanlarına secde ettiklerini gördüm. Sen ey Allah'ın Rasulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sana secde edilmeye daha bir hak sahibisin dedim. O şöyle buyurdu: "Bana söyle kabrimin yanından geçecek olursan ona secde eder misin?" Ben: Hayır deyince, şöyle buyurdu: "O halde (böyle bir şey) yapmayınız. Şayet ben bir kimseye birisine secde etmesini emredecek olsaydım kocaların hanımları üzerinde Allah'ın tespit etmiş olduğu hakkı dolayısıyla kadınlara kocalarına secde etmelerini emredecektim."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2140; Taberani, el-Kebir, XVIII, 895; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, VU, 291. Senedinde Şerik vardır. Doğru sözlü birisi olup, çokça hata eden bir ravidir. Şu kadar var ki hadisin Aişe'den, Ebu Hureyre'den ve başkalarından gelen şahitleri de bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1147- Zevcenin Kocası Üzerindeki Hakkı