HAKİM

el-Müstedrek

BAĞİY’LERLE SAVAŞ

 

1103- iki Halifeye Bey'at Edildiği Takdirde Sonradan Bey'at Edilen Kişiyi Öldürünüz

 

2713- *Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Ali es-San'ani haber verdi. Bize İshak b. İbrahim ed-Deberi tahdis etti. Bize Abdurrezzak bildirdi.

Bize Ahmed b. Cafer el-Kati'i de haber verdi. Bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Ma'mer, Ebu İmran el-Cevni’den bildirdi. O Abdullah b. es-Samit'ten, o Ebu Zerr (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ey Ebu Zerr! Bir ev -mezarı kastediyor- bir köleye satılacak kadar insanlara ölüm musibetinin gelip çatacağı vakit halin ne olacak?" Ben: Allah ve Rasulü benim için neyi tercih eder (ise o) dedim. Sonra şöyle buyurdu: "İnsanlara bir açlık gelip çatıp da sen mescidine gidecek olursan yatağına dönemeyecek hale geleceğin, yatağından kalkıp mescidine gidemeyeceğin bir duruma düşeceğin şekilde insanlara bir açlık isabet edecek olursa halin ne olacak?" Ben: Allah ve Rasulü benim için neyi seçer (ise o) dedim. o: "Sana iffeti elden bırakmamanı tavsiye ederim" buyurdu. Sonra şöyle buyurdu: "Zeytinyağı taşlık yeri kan ile kaplanıncaya kadar insanlara bir öldürme musibeti gelip çatacağı vakit halin ne olacak?" Ben: Benim için Allah ve Rasulü neyi seçti (ise o) yahutta Allah ve Rasulü daha iyi bilir dedim. Allah Rasulü: "Evinden ayrılmamaya bak." (Ebu Zerr) dedi ki: Bu sefer ben: Ey Allah'ın Rasulü kılıcımı alıp bunları yapana kılıcımla vurmayayım mı? dedim. O: "O takdirde sen de onlara ortak olursun" buyurdu. Ben: Er Allah'ın Rasulü (ya bunlardan birisi) benim evime girecek olursa (o zaman ne yapayım?) dedim. Şöyle buyurdu: "Kılıcın parıltısının gözlerini kamaştıracağından korkarsan şöyle yap ve elbisenin kenarı ile yüzünü ört. O takdirde (seni öldürecek kişi) hem kendi günahını, hem senin günahını yüklenmiş olur ve cehennemliklerden olur."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Çünkü bu hadisi Hammad b. Zeyd, Ebu İmran el-Cevni’den şöyle dedi diyerek tahdis etmiştir: Bana el-Munbais b. Tarif -ki Herat'ta kadı idi- Abdullah b. es-Samit'ten tahdis etti. O Ebu Zerr (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den hadisi buna yakın olarak nakletmiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4261; İbn Mace, 3958; İbn Hibban, 5960; Hakim, Müstedrek, IV, 423. Buna dair geniş açıklamalar için oraya bakınız. Ebu Davud ve İbn Mace Sünenlerinde bu hadisin tamamını tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1104- La ilahe illallah Diyen Kimse ile Savaşmanın Yasak Olduğu