HAKİM

el-Müstedrek

BAĞİY’LERLE SAVAŞ

 

1102- Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Ümmeti Arasında Tefrika Gösteren Kimselerin Öldürülmesinin Emredildiği

 

2712- ." Bize Ebu Hamza Muhammed b. Meymun, Ziyad b. Ilaka’dan tahdis etti. O Arfece b. Şureyh el-Eslemi (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Gerçek şu ki benden sonra pek çok kötülükler ve fesatlar olacaktır. -Bu arada ellerini kaldırdı.- Bu sebeple Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ümmeti birlik içerisinde iken aralarına tefrika çıkarmak istediğini gördüğünüz kimseyi insanlar arasından kim olursa olsun öldürünüz."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Ben bu hadisin Buhari ve Müslim'in şartına uygun olduğuna hüküm verişimin sebebi şudur: Şu'be b. el-Haccac, Süfyan b. Said, Şeyban b. Abdurrahman ve Ma'mer b. Raşid bu hadisi Ziyad b. İlaka'dan rivayet etmişlerdir. Daha sonra Ebu Hazim el-Eşcai, Amir eş-Şa'bi, Ebu Yafur el-Abdi'nin ve başkalarının Ziyad b. Ilaka'ya bu hadisi Arfece’den rivayer etmekte mutabaat ettiklerini tespit ettim. Bu bahis benim yanımda bir cüzde derlenip bir araya getirilmiş bulunmaktadır. Bu durum ise bütün bu rivayetleri ayrıca zikretmeme ihtiyaç bırakmamıştır.

Müslim de Ebu Nadra'nın, Ebu Said'den, onun Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "İki halifeye bey'at edildiği takdirde aralarından sonra bey'at edileni öldürünüz" buyurduğu hadisini tahriç etmiştir. Buna da Abdurrahman b. Abdu Rabbi'lKabe'nin, Abdurrahman b. Amr’dan diye rivayet ettiği hadis açıklık getirmektedir ki bunu da Müslim tahriç etmiştir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 1852; Nesai, VII, 92; Ebu Davud, 4762. Hakim hadis hakkındaki değerlendirmesinde yanıImıştır. Çünkü hadis Müslim'de harfi harfine mevcuttur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1103- iki Halifeye Bey'at Edildiği Takdirde Sonradan Bey'at Edilen Kişiyi Öldürünüz