HAKİM

el-Müstedrek

BAĞİY’LERLE SAVAŞ

 

1101- Bu Ümmet Arasından Bağilerin (Meşru Yöneticiye Baş Kaldıranların) Hükmü

 

2709- Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. Bize Yusufb. Abdullah el-Harizmi Beytu'l-Makdis'te tahdis etti. Bize Abdulmelik b. Abdulaziz Ebu Nasr et-Temmar tahdis etti. Bana Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh de tahdis etti, bize Ahmed b. Abdulcezzar tahdis etti. Bize Ebu Nasr et-Temmar tahdis etti. Bize Kevser b. Hakim, Nafi'den tahdis etti. O İbn Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b. Mesud'a dedi ki: Ey İbn Mesud bu ümmetten olup da bağy eden kimseler hakkında Allah'ın hükmünün ne olduğunu biliyor musun?" İbn Mesud: Allah ve Rasulü daha iyi bilir dedi. Şöyle buyurdu: "Allah'ın onlar hakkındaki hükmü: Arkasını dönüp kaçanlarının izlenmemesi, esirlerinin öldürülmemesi, yaralı olanlarının işlerinin bitirilmemesi şeklindedir."

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, vı, 243'te belirtildiğine göre: Hadisi Bezzar, Müsned'inde, Taberani, Evsat'ta rivayet etmiş olup, Taberani: Bu hadis ancak bu senede rivayet edilmektedir demiştir. Ayrıca Heysemi, Mecma'da şunları söyler: Senedinde Kevser b. Hakim vardır ki zayıf, metruk bir ravidir.

Zehebi de Telhis'inde böyle demektedir. el-Metalibu'l-Aliye, 4459 ve 4460'ta belirtildiği üzere hadisi el-Haris b. Ebi Usame, Müsned'inde ve Ahmed b. Meni de yine bu yoldan Kevser'den gelen bir rivayet yoluyla zikretmektedirler.

 

 

 

2710- * ... Bize Ma'mer, Abdullah b. Tavus'tan bildirdi. O Ebu Bekr b. Muhammed b. Amr b. Hazm’dan, o babasından şöyle dediğini nakletti: Ammar b. Yasir (r.a) öldürüldüğünde Amr b. Hazm da Amr b. el-As'ın yanına girerek: Ammar öldürüldü. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da: "Onu bağy eden (başkaldıran, isyankar) kesim öldürecek" buyurmuştur dedi. Bunun üzerine Amr b. el-As dehşetle yerinden kalktı ve Muaviye'nin huzuruna girdi. Muaviye kendisine:

Bu halin ne? deyince, Amr: Ammar öldürüldü dedi. Muaviye: Ammar öldürülmüşse ne olacak? deyince, Amr şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlemiştim: "Onu bağy eden"(baş kaldıran) kesim öldürecek." Muaviye bu sefer ona şöyle dedi: Hay sidiğine basarak ayağı kayasıca, onu biz mi öldürdük? Onu Ali ve arkadaşları öldürdü. Onu beraber alıp getirdiler Ye nihayet mızraklarımızın arasına attılar -ya da kılıçlarımızın arasına dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu bu ifadelerle tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bezzar, Müsned, 3281; İmam Ahmed, Müsned, 6538, 6929; Ebu Ya'la, Müsned, 1781, 1782; Mecmau'z-Zevaid, VII, 241'de Taberani'nin de rivayet ettiğini belirttikten sonra: Ahmed'in ve Ebu Ya'lanın ravileri sikadırlar demektedir.

Bu lafız da: İmam Ahmed, Müsned, 6499, 6926, 6927, 6500; Ebu Ya'la, Müsned, 1782; Ayrıca bk. İbn Ebi Şeybe, Musannef, V, 291; İbn Sad, III/I, 181, Telhis, ıV, 34; el-Metalibu'l-Aliye, 4483. 4489. Ayrıca Ebu Bekr ve Ebu Ya'la tarafından Müsnedlerinde rivayet edildiğini belirtmektedir. Busiri de senedinin sahih olduğunu söylemiştir.

 

 

 

2711 - * ... Bize İsmail b. Ebi Uveys tahdis etti. Bize babam Muhammed b. Ebi Bekr b. Muhammed b. Amr b. Hazm'dan tahdis etti. O babasından, o Abdurrahman'ın kızı Amre'den, o Aişe (r.anha)'den şöyle dediğini nakletti: Ben bu ümmetin şu: "Eğer müminlerden iki grup birbirleri ile çarpışırlarsa onların aralarını düzeltin. Eğer onların biri diğerine karşı tecavüz ediyorsa o halde tecavüz eden grupla Allah'ın emrine dönünceye kadar çarpışın." (el-Hucurat, 9) ayetinden yüz çevirmelerine benzer bir şey görmüş değilim.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Senedi sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1102- Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Ümmeti Arasında Tefrika Gösteren Kimselerin Öldürülmesinin Emredildiği