HAKİM

el-Müstedrek

BAĞİY’LERLE SAVAŞ

 

1098- Ümmetim Arasında Ayrılık ve Tefrika Görülecektir.

 

2697- * ... Bize el-Evzai tahdis etti. Bana Katade b. Diame, Enes b. Malik'ten ve Ebu Said el-Hudri (r.a)'dan tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetim arasında ihtilaf ve ayrılık görülecektir. Bir kavim olacaktır ki sözleri güzel, fiilleri kötü olacaktır. Kur'an-ı Kerim'i okuyacaklar ama onların köprücük kemiklerini geçmeyecektir (kalplerine ulaşmayacaktır). Okun hedefinden çıktığı gibi dinden çıkacaklardır. Ok tekrar kirişteki yerine dönmedikçe de geri dönmeyeceklerdir. Onlar mahlukatın ve yaratılmışların kötüleridir. Onları öldüren ve onlar tarafından öldürülen kimselere ne mutlu! Allah'ın kitabına davet ettikleri halde onunla hiçbir ilgileri yoktur. Onlarla savaşan kimse, onlara göre Allah'a daha yakın olacaktır." Ashab: Ey Allah'ın Rasulü onların nitelikleri nedir? diye sordular. O: "Saçlarını tıraş etmek (kazıtmaktır)" buyurdu.

 

Bu hadisi Katade, Ebu Said’den (bizzat) dinlememiştir. O bunu Ebu':Mutevekkil en-Naci’den, o Ebu Said’den diye dinlemiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4765. Hadisin aslı: Buhari, 3414; Müslim, 1064; İmam Malik, Muvatta, i, 204; Ebu Davud, 4764; Nesai, V, 87; İbn Mace, 169'da yalnızca Ebu Said'den diye rivayet etmişlerdir. Onlarda sonunda yer alan bu ifadeler bulunmamaktadır.

 

 

 

2698- ... Bize Ebu'l-Cemahir Muhammed b. Osman et-Tenuhi tahdis etti. Bize Said b. Beşir, Katade’den tahdis etti. O Ali en-Naci’den, o Ebu Said el- Hudri (r.a)’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle dediğini nakletti: "Onların misali, bir hedefe ok atarak okunun nereye düştüğünü görüp onu almak isteyen kimsenin misaline benzer. Yukarısına doğru bakar fakat okta ne bir yağ, ne de kan izi görür. Okun tüy kısmına bakar, onda da ne bir yağ, ne de kandan bir eser görür. Okun ucuna bakar, onda da ne bir yağ, ne bir kan görür. Nasıl ki bu oka hiçbir yağ ve kan bulaşmamış ise aynı şekilde bunlar da İslam adına hiçbir iz taşımazlar."

 

 

2699- * ... Bize İsrail b. Yunus, Müslim el-A'ver’den bildirdi. O Halid elUrani’den şöyle dediğini nakletti: Ebu Said el-Hudri ile birlikte Huzeyfe'nin yanına girdik. Ey Ebu Abdullah, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan fitneye dair işittiğini bize anlat dedik. Huzeyfe şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ın kitabı nerede olursa siz de onunla birlikte orada olunuz." Bizler: İnsanlar ihtilaf ederlerse kimlerle birlikte olalım? dedik. Şöyle buyurdu: "İbn Sumeyye'nin aralarında bulunduğu gruba bakınız ve ondan ayrılmayınız. Çünkü o Allah'ın kitabı ile birlikte bulunur." (Halid) dedi ki: İbn Sumeyye kimdir? dedim. O: "Onu tanımıyor musun?" dedi. Ben: Onu bana açıkla dedim. O: "Ammar b. Yasir'dir" dedi. Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Ey Ebu'l-Yakza doğru yoldan çıkıp baş kaldırmış kesim seni öldürmedikçe sen ölmeyeceksin."

 

Bu hadisin sahih birçok rivayet ve senedi bulunmaktadır. Buhari ve Müslim bunların bir kısmını tahriç etmekle birlikte bu hadisi bu lafızlarla tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadisi Suyuti, el-Camius-Sağir'de zikretmiş ve sahih olduğunu belirterek yalnızca Hakim tarafından rivayet edildiğini kaydetmiştir (4235). Ancak Zehebi Telhis'de şunları söylemektedir: Müslim b. Keysan'ın rivayetini Ahmed ve İbn Main almamışlardır demektedir. Buna göre senet zayıftır. Şu kadar var ki hadisin şahitleri bulunmaktadır. Sonunda yer alan: "Seni bağy kesim (başkaldıran kesim) öldürecektir" buyruğu ise mütevatir bir hadistir. 60 kadar hatta daha fazla sahabiden rivayet edilmektedir.

 

 

 

2700- ... Bize Halid el-Hazza, İkrime'den tahdis etti. O İbn Abba (r.a)’dan kendisine ve oğlu Ali'ye şöyle dediklerini nakletti: Ebu Said'in yanına gidiniz de kendisinden Haricilerin durumu ile ilgili naklettiği hadisini dinleyiniz. Çocukları gittiklerinde onun bahçesinde etrafı düzeltmekte olduğunu gördüler. (Ve dediler ki): Bizi görünce ridasını aldı sonra bacaklarını dikerek oturdu ve bize anlatmaya başladı. [Sonunda Mescid-i Nebevi'nin bina edilmesinden söz etmeye kadar geldi] ve dedi ki: Bizler kerpiçleri birer birer taşırken Ammar ikişer ikişer taşıyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce başının üzerindeki toprakları silkeleyerek şöyle buyurdu: "Ey Ammar! Neden arkadaşlarının taşıdığı gibi sen de kerpiçleri birer birer taşımıyorsun?" buyurdu. Ammar: Ben Allah'tan ecir almak istiyorum dedi. (Ebu Said) dedi ki: Yine Allah Rasulü üzerinden toprağı silkelemeye koyuldu ve bu arada: "Vay şu hale bakınız, Ammar'ı (hakka karşı) baş kaldıran kimse (el-fietu'l-bağiye) öldürecektir" buyuruyordu. (Ebu Said) dedi ki: Ammar da: Fitnelerden Allah'a sığınırım, diyordu.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bu hadisi bu ifadelerle tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2915'te farklı bir anlatımla tahriç etmiş olmakla birlikte Buhari 436'da aynen böylece tahriç etmiştir. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

2701- Bize Ebu'l-Huseyn b. Musa el-Huneyni haber verdi. Bize Ebu Huzeyfe en-Nehdi tahdis etti. Bize İkrime b. Ammar, Şeddad b. Abdullah Ebu Ammar'dan şöyle dediğini tahdis etti: Ebu Umame el-Bahili (r.a)'ı Dımaşk kapısı yanında Harurilerin (Haricilerin) tepesinde dururken gördüm. O şöyle diyordu: (Bunlar) cehennem ehlinin köpekleridir -bunu üç defa tekrarladı. Öldürdükleri kişi öldürülmüşlerin en hayırlısıdır. Bu arada gözlerinden yaş aktı. Bir adam kendisine: Ey Ebu Umame senin: Bunlar cehennem ehlinin köpekleridir sözün Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan bizzat dinlediğin bir şey midir yoksa kendi görüşünden hareketle söylediğin bir söz müdür? dedi. (Ebu Umame dedi ki: Eğer ben bu sözü Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir, iki ya da üç defa -ve yedi defa saydı- işitmemiş olduğum halde (söylemiş olsaydım) şüphesiz o takdirde cüretkar bir kişi olurdum ve size bunu nakletmezdim. Bir adam ona: Ben gözlerinin yaşardığını gördüm deyince, şu cevabı verdi: Onlar bir zamanlar mümin idiler fakat imanlarından sonra da kafir oldular dedi sonra da: "Siz kendilerine apaçık deliller geldikten sonra parçalanıp (dinlerinde) ayrılığa düşenler gibi olmayın." (Al-i İmran, 105) ayetini okudu. İki kere: Bu are: onlar hakkındadır, dedi.

 

 

2702- Bize Ebu Muhammed b. Ziyad haber verdi, bize Muhammed b. İshak b. Huzeyme tahdis etti, bize Ahmed b. Yusuf es-Sülemi tahdis etti, bize en-Nadr b. Muhammed tahdis etti, bize İkrime b. Ammar tahdis etti, bize Şeddad b. Abdullah Ebu Ammar tahdis edip dedi ki: Ben Ebu Umame (r.a)'ın Hıms kapısı yahut Dımaşk kapısı üzerinde Haruralıların (kesilmiş) başları üzerinde dururken şunları söylediğini dinledim: Cehennemin köpekleri, cehennemin köpekleri! Gök kubbenin altındaki maktullerin en şerlileridir. ÖIdürdükleri kimseler ise öldürülmüşlerin en hayırlılarıdır. Sonra (ravi -muhtemelen en-Nadr b. Muhammed'i kastetmektedir-) hadisi Ebu Huzeyfe (en-Nehdi)'nin hadisine yakın olarak zikretti.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Müslim'in el-Müsned es-Sahih'teki hadisi(nin senedi şu şekildedir): Nasr b. Ali'den, o Ömer b. Yusufb. el-Kasım'dan, o İkrime b. Ammar'dan, o Şeddad b. Ebu Ammar’dan, o Ebu Umame (r.a)’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Allah buyuruyor ki: Ey Ademoğlu! Sen (ihtiyacından) artanı infak ediyorsun ... " Bu hususta geniş açıklama yapmamızın sebebi bu hadis metninde çoğunlukla görülen rivayet yollarının Ebu Galib'in, Ebu Umame’den gelen yollar oluşundan dolayıdır. Bununla birlikte bu hadisi Buhari ve Müslim tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, ı 76; Tirmizi, 3003; İmam Ahmed, Müsned, V, 253, 256; Ayrıca bk. er-Ravdu'n-Nadir, 906; Mişkatu'l-Mesdbih, 3554

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1099- ibn Abbas'ın Haruralılar ile Tartışması