HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

937- Bir Kadının Kocası Onunla Nikahını Akd Etmesi Halinde Kendi Malı Hususunda (Bağımsız) Bir Emri (ve Tasarrufu) Caiz Değildir

 

2346- ... Bize Hammad b. Seleme, Ebu Davud b. Ebi Hind ve Habib elMuallim'den tahdis etti. O Amr b. Şuayb’dan, o babasından, o dedesinden Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu nakletmektedir: "Bir kadının kocası kendisini nikahladıktan sonra kendi malında bir emri (tasarrufu) caiz olmaz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Hafız Ali b. Ömer'i şöyle derken dinledim: Fakih Ebu Bekr b. Ziyad en-Neysaburi'yi şöyle derken dinledim: Muhammed b. Ali b. Hamdan elVerrak'ı şöyle derken dinledim: Ahmed b. Hanbel'e: Amr b. Şuayb babasından bir şey dinlemiş midir dedim. Şöyle dedi: Onun (geriye doğru nesebi ve adı) Amr b. Şuayb b. Muhammed b. Abdullah b. Amr'dır. Amr b. Şuayb'ın babası Şuayb’dan hadis dinlediği sahih olarak sabit olduğu gibi, Şuayb'ın onun (Amr'ın) dedesi olan Abdullah b. Amr’dan hadis dinlemiş olduğu da sahih olarak sabit olmuştur.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 7078; Ebu Davud, 3546, 3547; Nesai, V, 65; İbn Mace, 2388 senedi hasendir.

 

 

 

2347- ... Bize Şerik, Abdulaziz b. Nufey'den bildirdi. O Umeyye b. Safvan b. Umeyye'den, o babasından rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huneyn günü kendisinden birtakım zırhları ariyet olarak aldı. Safvan: Gasp olarak mı (alıyorsun) ey Muhammed! dedi. Allah Rasulü: "Hayır aksine (telef olmaları halinde) tazminat altında olan bir ariyettir (bu aldıklarım)" buyurdu.

 

Bunun İbn Abbas (r.a)'dan gelen bir şahidi de bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 401, 6, 465; Ebu Davud, 3562. Hasen bir hadis olup, bundan sonra onun şahidi gelecektir. Hadis ile ilgili değerlendirmeler için bk. Avnu'l-Mabud, IX, 344

 

 

 

2348- Bunu bize Fakih Ahmed b. Sehl Buhara'da haber verdi, bize Hafız Salih b. Muhammed tahdis etti, bize İshak b. Abdulvahid el-Kuraşi tahdis etti, bize Halid b. Abdullah, Halid el- Hazza’dan tahdis etti. O İkrime'den, o İbn Abbas (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Safvan b. Umeyye'den Huneyn gazvesinde ariyet (iğreti) olarak bir miktar zırh ve mızrak aldı. Safvan: Ey Allah'ın Rasulü (bunlar) geri verilecek bir ariyet midir? deyince, Allah Rasulü: "Tastamam geri verilecek ariyettir" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Senedinde geçen İshak (İbn Abdulvahid el-Kuraşiy)'ı tanımıyorum.

 

 

 

2349- ... Bize Said b. Ebi Arube, Katade'den tahdis etti. O el-Hasen'den, o Semura (r.a)’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "El (emanet yolu ile) aldığı şeyleri aynen geri vermekle yükümlüdür," Daha sonra el-Hasen hadisini (bu rivayetini) unuttu ve: O senin emin gördüğün bir kimsedir. Onun üzerinde tazminat yükümlülüğü yoktur dedi.

 

Bu Buhari'nin şartına göre senedi sahih bir hadistir. Bununla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1284; Ebu Davud, 3544; İmam Ahmed, Müsned, V, 8, 12; İbn Ebi Şeybe, Musannef, VI, 146; İbn Mace, Sünen, 2400; Darimi, Sünen, 2599; Taberilni, el-Kebir, 6862; Beyhaki, esSünenu'l-Kübra, VI, 90. Tirmizi: Hasen, sahihtir demektedir. Derim ki: Bu hadisin senedinde hiçbiri açıkça semaı (bizzat hadis dinlediğini) ifade etmemiş bulunan bir tedlis yapanlar topluluğu bulunmaktadır. el-Hasen'in Semura'dan hadis dinleyip dinlemediği hususunda ise meşhur görüş ayrılığı vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

938- Gündüzün Bağ ve Bahçeleri Korumak Sorumluluğu Sahiplerine Aittir. Geceleyin Davarları Korumak Yükümlülüğü Sahiplerine Aittir. Davar Sahipleri Davarlarının Telef Ettiklerini Karşılamakla Yükümlüdür