HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

936- Emaneti Sana Emanet Bırakan Kimseye Ver Ama Sana Hainlik Edene de Hainlik Etme

 

2343- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Abbas b. Muhammed ed-Duri tahdis etti. Bize Talk b. Gannam tahdis etti, bize Şerik ve Kays, Ebu Husayn'den tahdis etti. O Ebu Salih'ten, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Emaneti sana emanet bırakana tastamam geri ver. Ama sana hainlik edene sen hainlik etme."

el-Abbas dedi ki: Ben Talk'a: Şerik'i (senedinde) yaz da Kays'ı bırak dedim. O sen daha iyi bilirsin dedi.

 

Şerik'in, Ebu Husayn’dan diye rivayet ettiği hadis(ler) Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte Buhari ile birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

Hadisin Enes'ten gelen bir şahidi de vardır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3518; Tirmizi, 1282; Darakutni, Sünen, III, 35; Darimi, Sünen, II, 264; Buhari, et-Tarihu'l-Kebir, ıv, 360; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, II, 337; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 271. Hepsi de Talk yoluyla böylece rivayet etmişlerdir. Tirmizi: Hasendir derken, Nasbu'r-Ra'ye, IV, 119'da belirtildiği üzere İbnu'l-Kattan ise: Sıhhat derecesine ulaşamaz çünkü Şerik ile Kays hakkında görüş ayrılığı vardır demektedir. Tirmizi ise hasen, garibtir demektedir.

Beyhaki hadisin zayıf olduğu eğilimine yatkındır. Aynı şekilde İbn Ebi Hatim'in el-İlel, I, 375'te olduğu üzere Ebu Hatim de bu kanaattedir. Şu kadar var ki Beyhaki'nin kabul ettiği illet Şerik ve Kays dolayısıyladır. Bunlar da hakkında ihtilaf edilmiş ravilerdir. Ebu Hatim'e göre ise zayıf oluşunun illeti Talk b. Gannam'dır. Cumhur ise onun sika olduğunu kabul etmektedir. Derim ki: Hadis hasendir, bundan daha aşağı bir mertebeye inmez. Özellikle de şahitleriyle öyledir, bunlardan birisi de bundan sonra gelecek olan hadistir.

 

 

 

2344- *Bunu bize Hafız Ebu Ali tahdis etti ... Bize Eyyub b. Suveyd tahdis etti, bize İbn Şevzeb, Ebu't-Teyyah'tan tahdis etti. O Enes'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Emaneti sana emanet bırakana eksiksiz geri ver. Sana hainlik edene de hainlik etme."

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebır, 760, Sağır, i, 170; Dilrakutni, Sünen, III, 35; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-

Evliya, VI, 132; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 271. Kaynakların bazılarında Eyyub ile birlikte mutabaat da vardır. O halde haber hasen olarak kabul edilebilir. Sehavi de el-Mekasidu'l-Hasene, s. 31'de ravilerinin sika olduklarını söylemiştir. Bir önceki hadise de bakınız.

 

 

 

2345- ... Bize Huseyn el-Muallim, Amr b. Şuayb'den tahdis etti. O Tavus'tan, o İbn Ömer ve İbn Abbas (r.anhum)'dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Bir kimsenin bir bağışta bulunması yahut bir hibede bulunup da sonra geri dönmesi helal değildir. Babanın çocuğuna verdiği bundan müstesnadır. Bir bağışta bulunup da sonra ondan geri dönen kişinin misali yemek yiyen sonra doyduğu vakit de kusan daha sonra dönüp tekrar kusmuğunu geri yiyen köpeğe benzer."

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Çünkü ben Amr b. Şuayb'in adaleti hususunda görüş ayrılığı bulunduğunu bilmiyorum. İlim adamları sadece babasının dedesinden bizzat hadis dinleyip dinlemediği hususunda ihtilaf etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3559; Tirmizı, 1299; Nesai, VI, 265; İbn Mace, 2377, 2386. Tirmizi hasen, sahihtir demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

937- Bir Kadının Kocası Onunla Nikahını Akd Etmesi Halinde Kendi Malı Hususunda (Bağımsız) Bir Emri (ve Tasarrufu) Caiz Değildir