HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

892- Sertleşmeden Önce Tanelerin (Tahılların), Kararmadan Önce Üzümün, Kızarıp Sararmadan Önce Hurmanın Satılmasının Yasaklanışı

 

2239- ... Bize Hammad b. Seleme tahdis etti, bize Humeyd'in, Enes'ten bildirdiğine göre RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tanenin sertleşmeden önce satılmasını, üzümün kararmadan önce satılmasını, hurmanın da kızarıp sararmadan önce satılmasını yasakladı.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir fakat onlar Nafi'in, İbn Ömer'den sararıp kız arın caya kadar hurmanın satılmasının yasaklanışına dair hadisini ittifakla rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 1417; Müslim, 1555; İmam Malik, Muvatta, II, 618; Nesai, VII, 264; İbn Mace, 2117. Ama kaynaklardaki lafız Hakim'in lafzı gibi değddir fakat bu mana iledir.

 

 

 

2240- ... Bize Atik b. Yakub ez-Zübeyri tahdis etti. Bize Abdulaziz b. Muhammed tahdis etti. Bana İbrahim b. Tahman, Ebu'z-Zubeyr el-Mekki'den şöyle dediğini tahdis etti: Ben Ebu Said es-Saidi'yi İbn Abbas bir dinarın iki dinara karşılık alınıp verilebileceğine dair fetva verirken Ebu Esid es-Saidi'nin ona ağır bir dille de konuşarak bir şeyler söylediğini duydum. Bunun üzerine İbn Abbas şöyle demişti: Benim Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a yakınlığımı bilen bir kimsenin bana böyle bir söz söyleyeceğini hiç zannetmiyordum ey Ebu Esid dedi. (Ebu'z-Zubeyr) dedi ki: Ebu Esid şöyle dedi: Şahitlik ederim ki ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Dinar dinara karşılık, dirhem dirheme karşılık, bir sa' (ölçek) buğday, bir sa' buğdaya karşılık, bir sa' arpa, bir sa' arpaya karşılık, bir sa' tuz, bir sa' tuza karşılık (alınır satılır). Bu kabilden hiçbir şeyde aralarında fazlalık olmaz." Bu sefer İbn Abbas: Bu benim (kendi görüşüme göre) söylediğim bir sözdür. Ben bu hususta bir şey dinlememiştim dedi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, Buhari ile bu anlatım ile tahriç etmemişlerdir. Atik b. Yakub ise Medine ahalisinden Kureyşli bir şeyh (hadis ravisi)dir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 1974; Müslim, 1594-1596; İmam Malik, Muvatta, II, 632; Tirmizi, 1241; Nesai, VII, 271; İbn Mace, 2256 vd. lafızlan buradaki ne yakındır.

 

 

 

2241- * ... Bize Hammad b. Seleme tahdis etti, bize Sabit el-Bunani, Enes b. Malik'ten rivayet ettiğine göre bir adam şöyle dedi: Ey Allah'ın Rasulü filanın bir hurma ağacı var. Ben onunla bahçe duvarını doğrultuyorum, ona (o ağacı) duvarımı kendisiyle doğrultayım diye bana vermesini emret dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o adama: "Sen o ağacı kendisine cennette bir hurma ağacı karşılığında ver" buyurdu. Adam kabul etmedi. Ebu'd-Dahdah o adama gidip: Hurma ağacını bana bahçeme mukabil sat dedi. (Enes) dedi ki: Ebu'd-Dahdah Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: Ey Allah'ın Rasulü ben o hurma ağacını bahçeme mukabil satın aldım deyip ağacı ona verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cennette Ebu'd-Dahdah'a nice muazzam hurma salkımı vardır" buyurdu ve bunu defalarca tekrarladı. Ebu'd-Dahdah hanımına giderek: Ey Um ed-Dahdah bahçeden çık, ben onu cennette bir hurma ağacına mukabil sattım dedi. Kadın: Gerçekten karlı bir alışveriş yaptın ya da buna yakın bir söz söyledi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Bunun Cabir b. Abdullah el-Ensari yoluyla gelen bir de şahidi vardır.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 7159; Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, IX, 323; İmam Ahmed, Müsned, III, 146; Taberilnl, el-Kebir, II, 763. Heysemi ravilerinin si ka olduğunu söylemişlerdir. Derim ki: Senedi sahihtir.

 

 

 

2242- Bunu bize adaletli Ebu Bekr b. Muhammed Merv'de haber verdi. ..

Bize Zuheyr b. Muhammed Abdullah b. Muhammed b. Akil'den tahdis etti. O Cabir b. Abdullah'tan rivayet ettiğine göre bir adam Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a gelerek şöyle dedi: Filan kişinin benim bahçemde (duvarımda) bir (hurma) dalı bulunmaktadır. Beni rahatsız ediyor ve onun dalının bulunduğu yer bana sıkıntı veriyor dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o adama birisini göndererek: "Filanın bahçesindeki (duvarı üzerindeki) dalını bana sat" buyurdu. Adam hayır dedi. Allah Rasulü: "Onu bağışla" dedi. Yine: Hayır, dedi. Allah Rasulü: "Cennette bir dala karşılık olmak üzere onu bana sat" buyurdu. Yine: Hayır deyince, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Selam vermekte cimrilik gösteren kişi hariç senden daha cimrisini görmedim" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Zehebi burada hadis hakkında bir şey söylememiştir. Halbuki bunun gibi bir senet hakkında (II, 7 -hadis no: 2193- ile ilgili notta) şunları söylemişti: Zuheyr'in münker rivayetleri vardır. İbn Akil de bir parça leyyindir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

893- İşittiği Her Şeyi Anlatması Kişiye Yalan Olarak Yeter

(hakkının hepsini almak cimrilik olarak yeter)