HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

893- İşittiği Her Şeyi Anlatması Kişiye Yalan Olarak Yeter

(hakkının hepsini almak cimrilik olarak yeter)

 

2243- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis edip -zannederim Murre'den dedi- dedi ki: Bize Hilal b. el-Ala b. Hilal b. Ömer er-Rakki tahdis etti, bize babam el-Ala b. Hilal tahdis etti. Bana babam Hilal b. Ömer tahdis etti, bana Ebu Ömer b. Hilal tahdis etti, bize Ebu Galib, Ebu Umame'den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Duyduğu her şeyi anlatmak kişiye yalandan (payolarak) yeter. Ben hakkımı alınm, ondan geriye hiçbir şey bırakmam demek de cimrilikten (payolarak) kişiye yeter" buyurdu.

 

Bu sahih bir senettir. Çünkü Hilal b. el-Ala'nın babaları sika imamlardır.

Hilal'in kendisi de döneminde Cezirelilerin imamı idi.

 

Diğer Tahric: el-Ala b. Hilal bir parça leyyin bir ravidir. Ebu Hatim er-Razi de Hilal b. Ömer'in zayıf olduğunu söylemiştir. Hadis bu yolla Kudai, Müsnedu'ş-Şihitb, 141S'tedir. Ayrıca bk. I, 112,389 numaralı hadis.

 

 

 

2244- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. İshak es-Sağani tahdis etti, bize Musa b. Davud ed-Dabbi ile Affan b. Müslim tahdis edip dediler ki: Bize Hammad b. Seleme tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. İshak da tahdis etti. Bize el-Abbas b. el-Fadl el-Asbati bildirdi. Bize Ebu'l-Velid tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Sabit'ten tahdis etti. Onun Enes'ten rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Dıhye el-Kelbi'den, Safiye'yi beş başa (köleye mukabil) satın aldı.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Aslı Buhari, 364; Müslim, 1365; Ebu Davud, 2996-2998'de bu lafız ile; Nesai, VI, 131 vd,; İbn Mace, Sünen, 1957,2272 bu lafız ile

 

 

 

2245- ... Bize Said b. Ebi Arube, Katade'den bildirdi. O el-Hasen'den, o Ukbe b. Amir el-Cuheni'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kölelerin uhdesi (satışta satıcının sorumluluğu) hakkında: "Üç gecedir" buyurmuştur. Said dedi ki: Ben Katade'ye: Bu nasılolur? dedim. O şöyle dedi: Müşteri eğer malda bir kusur bulursa bugünler zarfında o malı geri verir ve kendisine (malı aldığında o kusurun bulunduğuna dair) beyyinesi (delili) sorulmaz. Eğer üzerinden üç gün geçecek olursa o malı satın alırken o kusur un bulunduğuna dair bir beyyinesi (ispatlayıcı delili) bulunmadıkça geri veremez. Bunu yapamayacak olursa o takdirde satıcının bunu kendisine onda herhangi bir illet bulunmaksızın sattığına dair yemin etmesi (sözkonusu olur / yeter).

 

İşte Said ve Hemmam, Katade'den naklen böyle demişlerdir. Bunu aynı zamanda Yunus b. Ubeyd de el-Hasen'den böylece rivayet etmiştir:

 

Diğer Tahric: Bu lafız Ebu Davud, 3506, 3507; İmam Ahmed, Müsned, IV, 1s0. Bu hadisin bazı illetleri vardır. Birincisi el-Hasen, Ukbe'den hadis dinlememiştir. Bk. Muhtasaru'l-Münziri, V, 157; İkincisi ise bundan sonraki hadiste geleceği üzere ızdırap vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

894- Dört (Gün)den Fazla Uhde (Sorumluluk) Yoktur