HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

891- Bir Satışta iki Satış, Mülkiyetinde Olmayan Şeyin Satılması, Borç ve Satış ve Bir Satışta iki Şart Caiz Değildir

 

2231 - Bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti ... Bize Hammad b. Zeyd tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. İshak da tahdis etti ... Bize Abdulvaris b. Said tahdis etti. Bize Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub da tahdis etti ... Bize Müsedded tahdis etti, bize Yezid b. Zurey' tahdis etti. Hepsi Eyyub’dan, o Amr b. Şuayb'den, o babasından, o dedesinden şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hem borç, hem satış, bir satışta iki şart, (kişinin kendi) teminatı altına almadığı şeyin karı ve yanında bulunmayan şeyin satışı helal değildir."

 

Bu Müslüman imamlarından bir topluluğun öngördüğü şarta göre sahih bir hadistir. Bunu Ebu Davud b. Ebi Hind, Abdulmelik b. Ebi Süleyman ve başkaları Amr b. Şuayb’dan böylece rivayet etmişlerdir. Yine bu hadisi Ata b. Müslim el - Horasani, Amr b. Şuayb'den bazı lafızların ziyadesi ile de rivayet etmiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 2257; İmam Ahmed, Müsned, II, 174, 179,205; Darimi, Sünen, II, 168; İbn Mace, 2188; Ebu Davud, 3504; Tirmizi, 1234; Nesai, VII, 288; İbnu'l-Carud, el-Munteka, 601; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, IV, 46-47; Darakutni, Sünen, III, 75; Beyhaki, esSünenu'l-Kübra, V, 343 hasen bir hadistir. Bundan sonraki hadise de bakınız.

 

 

 

2232- Bunu bize Ebu Bekr b. Ahmed b. İshak haber verdi. .. Bize Yezid b. Zurey er-Ramli tahdis etti, bize Ata el-Horasani, Amr b. Şuayb'den tahdis etti. O babasından, o dedesi Abdullah b. Amr b. el-As'tan şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü ben senden bazı şeyler işitiyorum ki onları unutacağımdan korkarım. Bunları yazmama bana izin verir misin? dedim. O: "Evet" buyurdu. (Şuayb) dedi ki: (Abdullah'ın) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan yazdıkları arasında şu da vardı: Allah Rasulü Attab b. Esid'i Mekkelilere gönderdiğinde dedi ki: "Onlara bir satışta iki satışın, mülkiyetinde olmayan bir şeyi satmayı, hem borç hem satışın (bir arada) ve bir satışta iki şartın caiz olmayacağını haber ver."

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, II, 207; İbn Hibban, Sahih, 432ı; Ebu Davud, 3646; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 324. Ata el-Horasani çokça yanılan birisi idi. Rivayetleri mürsel hale getirir ve tedlis de yapardı. Bu sebeple senedi zayıftır ama hadis yazmasına izin verilmesi Hakim, Müstedrek, r, ıo4'te (hadis no: 363 vd.) kaynakları da geniş bir şekilde tahriç edilmekle birlikte geçmiş bulunmaktadır. Hadisin: " ... Caiz değildir" şeklindeki son kısmı: İmam Ahmed, Müsned, II, 174; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 2257; Ebu Davud, 3504; Tirmizi, 1234; Nesai, VII, 288; Darimi, Sünen, II, 253; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, IV, 46; İbnu'l-Carud, el-Munteka, 601 ve bundan önceki hadiste sözkonusu ettiğimiz diğer kaynaklar.

 

 

 

2233- Bana Ebu'l-Hasan Ali b. Ahmed b. Kurkub et-Temmar Hemdan'da haber verdi. .. Bana Şuayb b. Ebi Hamza, ez-Zühri'den haber verdi. O Umare b. Huzeyme'den rivayet ettiğine göre amcası -ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından idikendisine şunu tahdis etmiştir:

Bize adaletli Ali b. Hamşaz da tahdis etti, bize Kadı İsmail b. İshak ile el-Hasen b. Ali b. Ziyad tahdis edip dediler ki: Bize İsmail b. Ebi Uveys tahdis etti, bize kardeşim Ebu Bekr, Süleyman b. Bilal'den tahdis etti. O Muhammed b. Ebi Atik'den, o İbn Şihab'dan, onun Umare b. Huzame'den rivayet ettiğine göre amcasının -ki Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından idi- kendisine haber verdiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bedevi bir adamdan bir at satın almıştı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine atının bedelini ödemek üzere arkasından gelmesini söylemişti. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hızlıca yürüdüğü halde bedevi geç kalmıştı. Bazı kimseler bedevinin yoluna çıkıyor, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın atı satın aldığından haberleri olmaksızın bedeviyle atı pazarlık ediyorlardı. Hatta kimileri pazarlık sırasında fiyatını da arttırmıştı. Fiyatı arttırdıklarını görünce bedevi: Ey Allah'ın Rasulü eğer bu atı satın alacaksan al, aksi takdirde ben onu sattım dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bedevinin bu şekilde seslendiğini işitince kalkıp bedevinin yanına gitti. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben senden (o atı) satın almamış mıydım?" buyurdu. Adam hayır Allah'a yemin olsun ki onu sana satmadım dedi. Allah Rasulü: "Aksine ben onu senden satın almıştım" buyurdu. İnsanlar bir Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a, bir de A'rabi'ye bakıp onları teskin etmeye çalışırlarken ikisi de karşılıklı olarak birbirleriyle konuşup duruyorlardI. Nihayet bedevi: Haydi (atı) sana sattığıma dair bir şahit getir dedi. Bunun üzerine Huzeyme: Senin ona sattığına şahitlik ederim dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huzeyme'ye dönerek: "Neye dayanarak şahitlik yapıyorsun?" deyince, Huzeyme: Seni tasdik etmiş olduğuma dayanarak dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da Huzeyme'nin şahitliğini iki adamın şahitliği olarak tespit etti.

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Ravileri Buhari ve Müslim'in ittifakıyla sika ravilerdir. Bununla birlikte ikisi de bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Umare b. Huzeyme de bu hadisi babasından bizzat dinlemiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3607; Nesai, VII, 302. Bundan sonra gelecek olan hadise de bakınız.

 

 

 

2234- *Bunu bize üstad Ebu'l-Velid tahdis etti ... Bize Zeyd b. el-Hubab tahdis etti, bana Muhammed b. Zurare b. Abdullah b. Huzeyme b. Sabit tahdis etti. Bana Umare b. Huzeyme babası Huzeyme b. Sabit'ten tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Seva b. el-Haris el-Muharibi'den bir at satın almıştı da sonra bu satışı yaptığını inkar etmişti. Huzeyme b. Sabit (Allah Rasulünün) lehine şahitlik edince, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine: "Sen onunla (Seva ile) birlikte almadığın halde şahitlikte bulunmaya seni iten ne oldu?" deyince, Huzeyme: Doğru söylüyorsun ey Allah'ın Rasulü ama ben senin söylediklerini tasdik etmiş bulunuyorum ve senin haktan başka bir şey söylemeyeceğini de biliyorum deyince, Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Huzeyme kimin lehine şahitlik ederse ve kime karşı şahit gösterilirse ona yeter" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, IV, 3730; Mecmau'z-Zevaid, IX, 320'de belirtildiği gibi İbn Ömer, Müsned; Ebu Bekr, Müsned ve Ebu Ya'la da rivayet etmişlerdir. Ayrıca el-Metalibu'lAliye, 4051, 4052; Camiu'l-Mesanid, 2467. Bir önceki hadise de bakınız. Olay sabit ve meşhurdur.

 

 

 

2235- ... Bize Hammad b. Seleme, Kays b. Sad’dan tahdis etti. O Ata’dan, o Cabir'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ve Ebu Bekr'in döneminde Um Veled diye bilinen efendisinden çocuğu olmuş cariye kadınları sattık. Ömer halife olunca bize bunu yasakladı, biz de vazgeçtik.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. Bununla birlikte bunun sahih bir şahidi vardır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3954; İbn Mace, 2517; İbn Hibban, Sahih, 4323; Ebu Ya'la, Müsned, 2229; Abdurrezzak, Musannef, 13211; İmam Ahmed, Müsned, III, 321; Darakutni, Sünen, IV, 135; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 348. Sözü geçen kaynaklar bu yoldan ve başkasından tahriç etmişlerdir. Sahih bir hadistir.

 

 

 

2236- Bunu bize Ebu Bekr b. İshak haber verdi. .. Bize Şube, Zeyd elAmmi'den bildirdi. O Ebu's-Sıddik en-Naci'den, o Ebu Said el-Hudri'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın döneminde efendisinden çocuğu bulunan cariyeleri (ummu veledleri) satardık.

 

 

2237- ... Bize Şerik, Huseyn b. Abdullah'tan tahdis etti. O İkrime'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Herhangi bir (cariye) kadın efendisinden çocuk doğuracak olursa artık o efendisinin ölümünden sonra hür olur" buyurdu.

 

Bu isnadı sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Ebu Bekr b. Ebi Sebra el-Kuraşi ona (Şerik'e) mutabaatta bulunmuştur:

 

Diğer Tahric: Tabenini, el-Kebir, 11519; Nesai, es-Sünenu'l-Kübra, III, 336; Taberani, Evsat, 2200; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 348; İmam Ahmed, Müsned, 2939, 2759, 2912; İbn Mace, 2515. Busiri, Zevaid'de (Misbahu'z-Zucace'de) İbnu'l-Medini ve başkaları Hüseyin'i terk etmişlerdir. Ebu Hatim ve başkaları zayıf olduğunu söylemişlerdir demektedir. Buhari de: Zındıklıkla itham edilirdi demektedir. Zehebi de Telhis'inde: Hüseyin metruktur demiştir.

 

 

 

2238- Onu bize Fakih Ebu Nasr Ahmed b. Sehl Buhara'da haber verdi. ..

Bize Ebu Bekr b. Ebi Sebra Huseyn b. Abdullah'tan tahdis etti. O İkrime'den, o İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İbrahim'in annesine (Mariye el-Kıbtiye'ye) İbrahim'i doğurduğu sırada: "çocuğu onu hürriyete kavuşturdu" buyurdu.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 25ı6. Huseyn zayıfbir ravi olduğu halde hem bu haberde, hem bundan öncekinde yer almaktadır. Ek. Misbahu'z-Zücace, 894, 895 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

892- Sertleşmeden Önce Tanelerin (Tahılların), Kararmadan Önce Üzümün, Kızarıp Sararmadan Önce Hurmanın Satılmasının Yasaklanışı