HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

890- Köle Satan Kimsenin Sattığı Kölenin Belli Bir Süre (Kendisine) Hizmet Etme Şartını Koşması

 

2229- *Bize Hafız Hakim Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah imla yoluyla 397 yılı cumade'l-ahire ayında tahdis etti ... Bize Zeyd b. el-Hubab, el- Huseyn b. Vakid'den tahdis etti. Bana Abdullah b. Bureyde'nin babasından tahdis ettiğine göre Selman Medine'ye geldiğinde tabak üzerinde bir hediye ile Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna gidip, onu önüne koydu. Allah Rasulü: "Bu nedir ey Selman?" buyurdu. Selman: Sana ve ashabına bir sadakadır deyince, Allah Rasulü: "Ben sadaka yemem" buyurunca, Selman onu kaldırdı. Ertesi günü yine onun gibi bir hediye getirdi ve önüne bıraktı. Allah Rasulü: "Bu nedir?" buyurunca, Selman: Sana hediyedir dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına: "Yiyin" buyurdu. Selman'a: "Sen kimin (kölesi)sin?" buyurunca, o: Bir kavmin (kölesiy)im dedi. Allah Rasulü: "Onlardan seninle mükatebe yapmalarını iste" buyurdu. (Selman) dedi ki: Benimle kendileri için şu kadar sayıda hurma ağacı dikmek üzere yazıştılar. Hurma ağaçlarının meyveleri yenilebilinceye kadar da Selman onlara bakacaktı. (Selman) dedi ki: Onlar bu şekilde yaptılar (benimle sözleştiler). (Selman devamla) dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve -Ömer'in diktiği bir tane hariç- bütün hurma ağaçlarını bizzat dikti. O hurma ağacı dışında bütün hurma ağaçları aynı senede meyve verdi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu kim dikti" buyurdu. Ömer dediler. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da kendi eliyle onu dikti ve aynı yıl meyve verdi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Bu hadisi eş-Şeyh Ebu Bekr satıcının sattığı kölenin belli bir süre hizmet etmesi şartını koşma ruhsatı babında tahriç etmiştir.

Ayrıca hadisin İbn Abbas'ın, Selman’dan diye ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte Buhari ile tahriç etmedikleri bir şahidi de bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 354, 441. Ayrıca bk. Camiu'l-Mesanid-i ve's-Sünen, II, no: 789; İbn Sad, IV, 53; Mecmau'z-Zevaid, IX, 332 senedi sahihtiL

 

 

 

2230- Bunu bize Ebu Bekr b. İshak haber verdi. .. Bize Muhammed b. İshak, Asım b. Ömer'den bildirdi. O Mahmud b. Lebid'den, o İbn Abbas'tan (şöyle dediğini) nakletti: Bana Selman'ın tahdis ettiğine göre Yahudilerden bir adam kendisini satın alıp Medine'ye getirdi. (Selman) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a bir hediye götürdüm ve bu sadakadır dedim. Ashabına: "Yiyin" buyurdu ve kendisi yemedi. Sonra hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, ıv, 161'de; İmam Ahmed, Müsned'de tahriç edilmiş olduğunu belirttikten sonra şunları söylemektedir: Senedinde İbn İshak vardır, sika bir ravi olmakla birlikte tedlis yapar. Diğer ravileri ise Sahih'in ravileridir. -Bir öncekine de bakınız.-

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

891- Bir Satışta iki Satış, Mülkiyetinde Olmayan Şeyin Satılması, Borç ve Satış ve Bir Satışta iki Şart Caiz Değildir