HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

887- Birr (iyilik) Güzel Ahlaktır, Günah ise Kalbinde Seni Rahatsız Eden Şeydir

 

2218- Bunu bize Ebu'l-Hasen Ahmed b. Muhammed el-Anezi haber verdi. .. Bana Muaviye b. Salih haber verdi.

Bize Ahmed b. Cafer haber verdi. .. Bize Abdurrahman b. Mehdi, Muaviye b. Salih'ten tahdis etti. O Abdurrahman b. Cubeyr b. Nufeyr'den, o babasından, o en-Nevvas b. Sem'an el-Ensari'den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e iyilik ve günaha dair soru sordum. Şöyle buyurdu: "İyilik (birr) güzel ahlaktır, günah ise kalbinde seni rahatsız eden ve insanların bilmelerinden hoşlanmadığın şeydir" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2553; Tirmizi, 2498; Kudai, Müsnedu'ş-Şihab, 53 Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- yanıimıştIr. Çünkü hadis Müsned'de harfiyen mevcuttur.

 

 

 

2219- * ... Bize Üsame b. Zeyd, Amr b. Şuayb’dan bildirdi. O babasından, o dedesinden rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gece yatağında dönüp durdu ve uyuyamadı. Kendisine: Niçin uyuyamıyorsun? denilince, şöyle buyurdu: "Yere düşmüş bir hurma buldum, onu yedim. Sonra da yanımızda sadaka (zekat) hurmasından bir miktar hurma bulunduğunu hatırladım. Bilemiyorum o yediğim hurma tanesi o zekat hurmasından mıydı yoksa benim aile halkıma ait hurmadan mıydı? İşte beni uyutmayan bu oldu."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 6691, 6720, 6820 Sahih bir hadistir.

 

 

 

2220- * ... Bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Ma'mer, İbn Ebi Zi'b'den bildirdi. O Said b. Ebi Said'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben eski Yemen hükümdarı (Tubba'ın) lanetlik birisi mi olduğunu yoksa böyle birisi olmadığını mı? Zülkarneyn'in bir nebi olup olmadığını? Uygulanan hadlerin uygulandığı kimselerin günahlarına birer kefaret olup olmadıklarını bilemiyorum."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, VI, 265'te: Hadisi Bezzar, Müsned'inde tahriç etmiştir denilmektedir.

Hadisin aslı Ebu Davud, 4674'te muhtasar olarak bulunmaktadır. Ayrıca bk. Hakim, Müstedrek, II, 457. Heysemi, Bezzar'da geçen hadisin iki senedinden birisinin ravilerinin sika olduklarını belirtmektedir.

 

 

 

2221- * ... Bize Süleyman b. Musa, Nafi'den tahdis etti. O İbn Ömer'den. Ayrıca Ata b. Ebi Rebah'tan (tahdis etti). Onun İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre (İbn Ömer ile birlikte) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan şöyle buyurduğunu nakletmişlerdir: "Eğer bir kimse bir mal satın alacak olursa muhayyer olmak üzere o satış tahakkuk eder. Malın sahibi ondan ayrılmadığı sürece o mal onundur. Dilerse onu satın alır, eğer ondan ayrılırsa artık muhayyerliği kalmaz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu bu lafızIa tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 4914. Hasen bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

888- Haraç Daman iledir (Nimet ile Külfet Birbirini Dengeler)