HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

888- Haraç Daman iledir (Nimet ile Külfet Birbirini Dengeler)

 

2222- ... Bize Müslim b. Halid, Hişam b. Urve'den tahdis etti. O babasından, onun Aişe'den rivayet ettiğine göre bir adam bir başkasından Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bir köle satın almıştı. Köle onun yanında Allah'ın dilediği kadar bir süre kaldıktan sonra onda bulduğu bir kusurdan dolayı geri çevirdi. Köleyi kendisine geri verdiği vakit adam: Ey Allah'ın Rasulü o benim kölemdi, çalışmasından yanımda bulunduğu süreden beri istifade ettim deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Nimet ile külfet birbirini dengeler" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Temmam, Fevaid, 292; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 1464; İmam Ahmed, Müsned, VI, 49, 161,208,237; Nesai, es-Sünenu'I-Kübra, 4490; Ebu Ya'la, Müsned, 4537; Tahavi, Müşkilu'lAsar, IV, 21; İbn Hibban, Sahih, 1125; Darakutni, Sünen, III, 53; Ebu Davud, 3510; İbn Mace, 2241; Tirmizi, 1285. Hepsi de İbn Ebi Zibb yoluyla böylece yahutta bir başka yoldan ez-Zinci'den böylece rivayet etmişlerdir. el-Ukayli, Ebu Hatim, İbn Hazm, Buhari, Ebu Davud ve başkaları bu hadisin iki rivayet yolundan birisinde ez-Zinci, diğerinde de Mahled bulunduğundan ötürü zayıfkabul etmişlerdir. Tirmizi ve Beğavi ise hadisin hasen olduğunu söylemektedir. Derim ki: Her iki rivayet yoluyla hadisin has en kabul edilmesi uzak bir ihtimal değildir. Özellikle de hadisin Tirmizi, 1286'da bunların dışında rivayet yolları da bulunmaktadır. Tirmizi, İlel, 1, 514'te belirtildiği üzere Buhari hadisin zayıf olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Hatib, VIII, 297'de oldukça vahi dördüncü bir rivayet yolu daha bulunmaktadır. Telhis'te belirtildiği üzere (III, 22'de) İbnu'l-Kattan hadisin Sahih olduğunu söylemiş ise de delilolarak gösterilmeye elverişli bulunmakla birlikte hadis sıhhat derecesine ulaşmamaktadır. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

2223- Bunu bize Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub tahdis etti ... Bize Müslim b. Halid, Hişam b. Urve'den tahdis etti. O babasından, onun Aişe'den rivayet ettiğine göre bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döneminde bir köle satın almıştı. Köle de kendisinin bilmediği bir kusur da vardı. Onu bir süre çalıştıktan sonra kusuru öğrendi ve onu geri verdi. Eski sahibi bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye şikayet ederek: Ey Allah'ın Rasulü o bunu bir süreden beri çalıştırdı deyince, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Çalıştırması neticesinde) elde ettiği gelir külfete (kölenin ihtiyaçlarını karşılamasına) karşılıktır" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bu hadisi İbn Ebi Zi'b de Mahled b. Hufaftan, o Urve'den, o Aişe'den muhtasar olarak rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

2224- Bunu bize Abdurrahman b. Hamdan el-Cellah haber verdi, bize Muhammed b. el-Cehm tahdis etti, bize Yezid b. Harun tahdis etti, bize İbn Ebi Zi'b bildirdi. Bize Ebu Bekr b. İshak da haber verdi, bize Muhammed b. Eyyub ve el-Hasan b. Ali b. Ziyad da bildirip dediler ki: Bize Ahmed b. Yunus tahdis etti, bize İbn Ebi Zi'b tahdis etti. Bize Ahmed b. Yakub es-Sakafi de haber verdi. Bize Ömer b. Cafer es-Sedusi tahdis etti. Bize Asım b. Ali tahdis etti, bize İbn Ebi Zi'b tahdis etti.

Bana Abdullah b. Muhammed b. Musa da haber verdi. Bize Muhammed b. Eyyub tahdis etti, bize Ali b. el-Cadd bildirdi, bize İbn Ebi Zi'b, Mahled b. Hufaf'den tahdis etti. O Urve'den, o Aişe (r.anha)'den dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz nimet külfete karşılıktır (nimet ile külfet birbirini dengeler)" buyurdu.

 

Hadisin Asım yoluyla gelen rivayetinde: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nimetin külfete karşılık olduğuna dair hüküm verdi, şeklindedir. Bunu da es-Sevri, İbnu'l-Mubarek ve Yahya b. Said, İbn Ebi Zi'b'den rivayet etmişlerdir.

 

 

 

2225- Hadisin es-Sevri yoluyla gelen rivayetinibize Bukeyr b. Muhammed haber verdi. .. Bize Süfyan tahdis etti.

Bize Ebu Abdullah es-Saffar da tahdis etti. .. Bize Süfyan, İbn Ebi Zi'b'den tahdis etti. O Mahled b. Hufaf'den, o Urve'den, onun Aişe'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nimetin külfete karşılık olduğuna hüküm vermiştir.

 

 

2226- Hadisin İbnu'l-Mubarek yoluyla gelen rivayetini de bize el-Hasan b. Hakim haber verdi. .. Bize Abdan tahdis etti, bize Abdullah b. Ebi Zi'b, Mahled b. Hufaf’dan bildirdi. O Urve'den, o Aişe'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Nimet külfete karşılıktır" buyurdu.

 

 

2227- Hadisin Yahya b. Said yoluyla gelen rivayetini de bize Ebu Bekr b. İshak haber verdi. .. Bize Müsedded tahdis etti, bize Yahya, İbn Ebi Zi'b'den tahdis etti. O Mahled b. Hufaf'dan, o Urve'den, onun Aişe'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Nimetin külfete karşılık olduğuna dair hüküm verdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

889- Alıp Satanlar Birbirlerinden Ayrılmadıkları Sürece ve Onların Her Birisi Bedellerden Arzu Ettiğini Almadıkları Sürece Muhayyerdirler