HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

884- Bizim Pazarımıza Erzak Getiren Kimse Allah Yolunda Cihad Eden Kimse Gibidir

 

2213- Bana İsmail b. Muhammed b. el-Fadl b. Muhammed haber verdi. .. Bana Muhammed b. Talha, Abdurrahman b. Talha’dan tahdis etti. O Abdurrahman b. Ebi Bekr b. el-Muğire'den, o amcası el-Yesa' b. el-Muğire'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazarda Pazar fiyatından daha ucuz bir fiyata buğday satan bir adamın yanından geçti. "Sen bizim pazarımızda bizim fiyatımızdan daha ucuz bir fiyata mı satıyorsun?" diye sordu. Adam: Evet deyince, Allah Rasulü: "Sabrederek ve ecrini (Allah'tan) umarak mı? (bu işi yapıyorsun)" diye sordu. Adam evet dedi. Allah Rasulü: "Bizim pazarımıza mal getiren bir kimse Allah yolunda cihad eden gibidir. Pazarımızda karaborsa yapan bir kimse ise Allah'ın kitabında eğriliğe sapan kimse gibidir" buyurdu.

 

el-Yesa' b. el-Muğire tabiidir, Hakim'in zannettiği gibi sahabi değildir. Hafız İbn Hacer, el-İsabe, 9465 nolu biyografide buna dikkat çekmiş bulunmaktadır. Diğer taraftan bu senet Zehebi'nin Telhis'inde dikkat çekip: "Haber münkerdir, senet karanlıktır" sözlerinde dikkat çektiği gibi zayıftır. Hakim de hem bu haberi, hem de ondan öncekisinin zayıf olduğunu ifade etmiştir.

 

 

 

2214- *Bize Fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti ... Bize Zeyd Ebu'l-Mualla tahdis etti.

Yine bize Ebu Bekr tahdis edip dedi ki ... Bize el-Mutemir b. Süleyman tahdis edip dedi ki: Ben Zeyd Ebu'l-Mualla'yı, el-Hasen'den tahdis ederken dinledim. OMakil b. Yesar’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Kim Müslümanların aleyhine fiyatları yükseltmek için onların fiyatlarına herhangi bir şekilde müdahale edecek olursa başı altına gelecek şekilde onu cehennemin büyükçe bir yerine atması Allah'ın üzerine bir hak olur."

 

(2209’dan itibaren buraya kadarki) bu altı hadisi -bu kitabın şartına uygun olmamakla birlikte- araştırdım ve bunları insanların içinde bulundukları darlıktan kurtulup, Allah'ın bunu sona erdirmesi ümidi ile bu kitabın ilgili yerlerinde tahriç etmiş bulunuyorum.

 

Diğer Tahric: et-Dulabi, el-Küna, II, 124; İmam Ahmed, Müsned, V, 27; Taberani, el-Kebir, XX, 479 vd.; Taberani, Evsat, ın. Ayrıca bk. Mecmau'z-Zevaid, IV, ıol. Heysemi burada -Zehebi gibi- Zeyd'i tanımadığını belirtmektedir. Bundan dolayı da Hakim bu hadisin zayıf olduğunu söylemiştir. (2209'dan itibaren buraya kadar ki) bu altı hadisi -bu kitabın şartına uygun olmamakla birlikte- araştırdım ve bunları insanların içinde bulundukları darlıktan kurtulup, Allah'ın bunu sona erdirmesi ümidi ile bu kitabın ilgili yerlerinde tahriç etmiş bulunuyorum.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

885- Seni Şüpheye Düşüren Bir Hususu Şüpheye Düşürmeyecek Bir Hale Bırak. Çünkü Hayır Bir Huzurdur, Şer ise Şüphe ve Tereddüttür