HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

885- Seni Şüpheye Düşüren Bir Hususu Şüpheye Düşürmeyecek Bir Hale Bırak. Çünkü Hayır Bir Huzurdur, Şer ise Şüphe ve Tereddüttür

 

2215- Bize Ahmed b. Kamil haber verdi. .. Bize Şube tahdis etti.

Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub da bildirdi ... Bize Şube, Yezid b. Ebi Meryem'den tahdis etti. O Ebu'l-Cevza’dan şöyle dediğini nakletti: el-Hasen b. Ali'ye Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan hatırladığı bir şeyi (bana nakletmesini) istedim. Dedi ki: Onu şöyle buyururken dinledim: "Seni şüpheye düşüren hususu şüpheye düşürmeyen bir hale bırak. Çünkü muhakkak ki hayır bir "gönül" rahat ve huzuru (veren şey)dur ve şüphesiz ki şer de (kalpte) şüphe ve tereddüt (uyandıran şey)tür."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Hadis başka bir lafızIa da rivayet edilmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2518; İbn Hibban, Sahih, 722; İmam Ahmed, Müsned, i, 200; Abdurrezzak, Musannef, 4984; Hakim, Müstedrek, IV, 99; Ebu Davud et-Tayillisl, Müsned, 1178 ve başkaları. Zehebi orada (hadisin Müstedrek'te geçeceği yerde senedinin kavi olduğunu belirtmiştir.)

 

 

 

2216- *Bunu bize Ebu Zekeriya el-Anberi, Ebu Bekr b. Cafer, Ali b. İsa ve Abdullah b. Sad tahdis edip dediler ki ... Bize Ebu İshak el-Fezari, el-Hasan b. Abdullah en-Nehai'den tahdis etti. O Yezid b. Ebi Meryem'den, o Ebu'l-Cevza’dan şöyle dediğini nakletti: Ben el- Hasen b. Ali'ye: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döneminde kimin gibi idin ve ondan neyi belledin? dedim. Şu cevabı verdi: Bir adam Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a gelmişti. Ben de Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Seni şüphe ve tereddüde düşüren bir hususu terk edip, seni tereddüde düşürmeyen hususa yönel. Çünkü şüphesiz ki şer (kalbinde) şüphe ve tereddüt (uyandıran husus)tür, hayır ise (kalbine) rahat ve huzur veren bir şeydir."

 

Diğer Tahric: Aynı hadisin bir başka lafzıdır. Hadis Zevaid'dendir. İbn Hibban, Sahih, 722

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

886- "Yaptığın Hasene Seni Sevindirecek, Yaptığın Seyyie Seni Rahatsız Edecek Olursa, Sen Müminsin"