HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

878- Şüphesiz En Hayırlı Yerler Mescitler, En Şerli Yerler ise Çarşılardır

 

2193- * ... Bize Ebu Huzeyfe, Musa b. Mesud tahdis etti. Bize Zuheyr b. Muhammed, Abdullah b. Muhammed b. Akil'den tahdis etti. O Muhammed b. Cubeyr b. Mut'im'den, onun babasından rivayet ettiğine göre bir adam Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a gelip, şöyle dedi: Ey Allah'ın Rasulü şehirlerin en kötü yeri hangisidir? dedi. Allah Rasulü: "Bilmiyorum" dedi. Cebrail (a.s)'ın kendisine gelmesi üzerine: "Ey Cebrail şehirlerin en kötü yeri hangisidir?" diye sordu. Cebrail: Rabbime sormadan bilemem deyip, Cebrail ayrılıp gitti. Allah'ın dilediği kadar bir süre kaldıktan sonra gelip: Ey Muhammed sen bana şehirlerin en kötü yeri hangisidir? diye sormuştun. Ben de: Bilemiyorum demiştim. Rabbime sordum ve: Şehirlerin en kötü yeri hangisidir? dedim. O: "Çarşı pazarlardır" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Hadisi Kays b. er-Rabi ile Amr b. Sabit b. Ebi'l-Mikdam da Abdullah b. Muhammed b. Akil'den rivayet etmişlerdir. Bunun sahih bir şahidi de bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: Bu hadis ile ilgili açıklamalar daha önce Müstedrek, I, S9 (310 ve 311 numarada) buna dair açıklamalar yapılmıştır. İmam Ahmed, Müsned, IV, SI; Bezzar, Müsned, 1252; Taberani, el-Kebir, 1546 ve başkaları. Sonraki hadise de bakınız. Zehebi burada: "Ravilerinden" Zuheyr münker rivayetleri bulunan birisidir. Bu da onlardan birisidir. İbn Aklı ise bir parça leyyin bir ravidir demektedir.

 

 

 

2194- *Bunu bize adaletli Abdullah b. Muhammed b. Musa tahdis etti ...

Bize Cerir, Ata b. es-Saib'den tahdis etti. O Muharib b. Bisar’dan, o Abdullah b. Ömer'den şöyle dediğini nakletti: Bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye ey Allah'ın Rasulü en hayırlı yer hangisidir? diye sordu. Allah Rasulü: "Bilmiyorum" buyurdu. Adam: Peki, en şerli yer hangisidir? diye sordu. Allah Rasulü: "Bilmiyorum" dedi. Cibril ona gelince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Rabbine sor" buyurdu. Cibril:

Biz ona hiçbir şey hakkında soru sormayız dedi. Sonra öyle bir silkindi ki bundan neredeyse Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayılacaktı. Cebrail (semaya) yükselince, yüce Allah: "Muhammed sana en hayırlı yer hangisidir? diye sordu. Sen bilmiyorum dedin. Sana en şerli yer hangisidir? diye sordu, yine: Bilmiyorum dedin. Cebrail: Evet (öyle oldu)" dedi. (İbn Ömer) dedi ki: Cebrail ona en hayırlı yerin mescitler, en şerli yerin de çarşı pazarlar olduğunu söyledi.

 

Diğer Tahric: Daha önce Hakim, r, 90'da (hadis no: 313) geçmiş bulunmaktadır. Ayrıca bk. Kitabu'l-Arş, 74; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 65. Hadisin Müslim, 671'de Ebu Hureyre'den gelen: "En sevdiği" ve "en çok buğz ettiği" lafzı ile gelmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

879- Anlaşmazlığa Düşmeyiniz, Kalpleriniz de Ayrılığa Düşer