HAKİM

el-Müstedrek

BUYU’

 

879- Anlaşmazlığa Düşmeyiniz, Kalpleriniz de Ayrılığa Düşer

 

2195- ... Bize Halid el- Hazza, Ebu Ma'şer'den tahdis etti. O İbrahim'den, o Alkame'den, o Abdullah b. Mesud’dan şöyle dediğini nakletti: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Aranızdan yaşını başını almış, aklı başında kimseler hemen arkamda namaza dursun. Sonra onlardan sonra gelenler sonra onlardan sonra gelenler. (Saflarınızda) ihtilafa düşmeyiniz, kalpleriniz de ayrılığa düşer. Çarşı pazarın da fitnesinden (karmaşasından, gürültüsünden, patırtısından) kendinizi koruyunuz."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari bu hadisi tahriç etmemiştir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 432; Ebu Davud, 675; Tirmizi, 228. Müslim hadisi ayrılığı sözkonusu etmeden tahriç etmiştir ama bu ifade Ebu Davud ile Tirmizi'de yer almaktadır.

 

 

 

2196- ... Bize el-Avvam b. Havşeb, İbrahim es-Sekseki'den bildirdi. O İbn Ebi Evfa’dan rivayet ettiğine göre bir adam bir malını pazara getirdi ve kendisine verilmemiş olan bir fiyatın verilmiş olduğuna dair Allah adına yemin etti. Bunun üzerine şu ayet nazil oldu: "Şüphesiz Allah'a olan ahitlerini ve yeminlerini az bir pahaya değiştirenler, işte onlar için ahirette hiçbir nasip yoktur .. ." (Al-i İmran, 77).

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak her ikisi de ittifakla Amr b. Dinar ve el-A'meş'in, Ebu Salih'ten, onun Ebu Hureyre'den gelen hadisini rivayet etmişlerdir: Bir adam kendisine ait bir mal hakkında yemin etti. Fakat bu hadis onların rivayet ettikleri o hadisten ayetin nüzulü ve daha başka hususlar dolayısıyla farklı bir hadistir.

 

Diğer Tahric: Fethu'l-Bari, VIII, 213'te belirtildiği gibi hadis Buhari'de ve Tirmizi, 1982'de yer almaktadır. Hakim hadis ile ilgili değerlendirmesinde yanılmıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

880- Müslüman Bir Kimse Kardeşine Kusurlu Bir Malı Sattığı Takdirde O Kusuru Kardeşine Açıklamaması Helal Değildir