HAKİM

el-Müstedrek

MENASİK [HAC]

 

659- Kurban Olarak Kesilmesi Mekruh Olan Küçük ve Büyük Baş Hayvanlar

 

1761- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti ... Bize Şube tahdis etti.

Bize Kadı Mükrim b. Ahmed Bağdat'ta haber verdi. .. Bize Zeyd b. Harun ve Zeyd b. el-Hubab, Şube'den -ki bu Ebu'l-Abbas'ın rivayetiyle hadisin lafzıdır- şöyle dediğini nakletti: Süleyman b. Abdurrahman'ı şöyle derken dinledim: Ubeyd b. Peyruz'u şöyle derken dinledim: el-Bera (r.a)'a: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın hoş görmediği yahutta yasakladığı kurbanlıkların neler olduğunu bana anlatır mısın? dedim. Şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle şöyle dedi -ki benim elim Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın elinden kısadır-: "Dört çeşit hayvan kurbanlıklarda makbul değildir: Açıkça körlüğü belli olan bir gözü kör, açıkça hastalığı belli olan hasta, açıkça topalolduğu belli olan topal ile kemik iliği kurumuş aşırı derecede zayıf." (Ubeyd) dedi ki: Ben: Kulakta ve boynuzda da eksiklik olmasından hoşlanmıyorum dedi. O (el-Bera) şöyle cevap verdi: Hoşuna gitmeyeni bırak fakat onu başkasına da haram görme.

 

Bu sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Çünkü Süleyman b. Abdurrahman'ın rivayetleri azdır. Ali b. el-Medini ise onun faziletlerini ve sağlam belleyişini açıkça ortaya koymuştur. Bu hadisin sahih senetlerle değişik şahitleri bulunmakla birlikte Buhari ve Müslim bunları tahriç etmemişlerdir.

Bunlardan birisi şudur:

 

Diğer Tahric: İmam Malik, Muvatta, II, 482; İbn Mace, 3142; Ebu Davud, 2802; Tirmizi, 1497; Nesai, VII, 215; İbn Huzeyme, Sahih, 2912. Sahih bir hadistir.

 

 

 

1762- Bize adaletli Ali b. Hamşaz ile Kadı Abdullah b. el-Huseyn tahdis edip dediler ki: Bize el-Haris b. Ebi Usame tahdis etti, bize Ravh b. Ubade tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. İshak da haber verdi, bize Muhammed b. Galib bildirdi, bize Affan tahdis etti.

Bize Ahmed b. Cafer de haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti, bize Abdurrahman b. Mehdi tahdis edip (Ravh ve Affan ile birlikte) dediler ki: Bize Şube, Katade'den şöyle dediğini tahdis etti: Ben Curey b. Kuleyb b. ez-Zühri'yi, Ali (r.a)'den şunu tahdis ederken dinledim: Allah'ın Nebisi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boynuzu ve kulağı kopmuş hayvanın kurban olarak kesilmesini yasakladı.

Katade dedi ki: Ben (bunu) Said b. el-Müseyyeb'e zikrettim de o şöyle dedi: Kopmuş olmaktan kasıt yarısı ve yarısından fazlasıdır.

 

Bu şahitlerden bir diğeri de şudur:

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2805; Tirmizi, 1498; İbn Mace, 3143; Nesai, VII, 215; İbn Huzeyme, Sahih, 2913. Bir sonraki hadise de bakınız.

 

 

 

1763- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti ... Bize Şube tahdis etti.

Bize Ahmed b. Cafer de haber verdi. .. Bize Şube'nin tahdis ettiğine göre Seleme b. Kuheyl kendisine haber vererek dedi ki: Ben Huceyye b. Ali elKindi'yi şöyle derken dinledim: Ali (r.a)'ı şöyle derken dinledim: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere (kurbanlığın) göz ve kulaklarını iyice tetkik edip, sağlıklı olduklarından emin olmamızı emir buyurdu.

 

Bu şahitlerden birisi de şudur:

 

Diğer Tahric: Belirtilen kaynaklarda bu lafızlarla hadis yer almaktadır. Bir öncekine de bakınız. 

 

 

 

1764- * ... Ebu İshak el-Hemdani'den, o Seleme b. Kuheyl'den, o Uceyye b. Adi'den naklettiğine göre bir adam Ali (r.a)'a inek(in kurban edilmesi)e dair soru sordu. O yedi kişi adına (kesilebilir) dedi. Adam: Boynuzunu sordu. topaIlığı sordu. Şöyle dedi: Menasike (kurban edileceği yere) kadar ulaşmas şartıyla dedi. (Ali ayrıca) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere göze ve kulağa iyice bakıp, onların sağlıklı olduklarından emin olmamızı emir buyurdu.

 

Bir diğer şahit de şudur:

 

Diğer Tahric: elirtilen kaynaklar son kısmını tahriç etmişlerdir. Bk. İbn Huzeyme, Sahih, 2914; Hakin-: Müstedrek, IV, 224

 

 

 

1765- ... Sevr b. Yezid'den, o Ebu Humeyd er-Ruayni'den şöyle dediğini nakletti: Utbe b. Abd es-Sülemi'nin yanında oturuyorduk. Yezid Zu Mısr el-Makrai gelerek Utbe'ye dedi ki: Ey Ebu'l-Velid biz az önce kurban etmek üzere bir oğlak aramaya çıktık. İşe yarayacak hemen hemen hiçbir şey görmedik. Şu kadar var ki ben ön dişlerinden bazıları dökülmüş ama semiz bir hayvan buldum dedi. Utbe:

Neden onu bize getirmedin? dedi. Yezid: Allah'ım sen bizi af fet, senin için caiz olur da benim için caiz olmaz mı? dedi. (Utbe): Evet deyince, Yezid: Bu nedenmiş dedi. Utbe: Sen (caiz olup olmayacağı hususunda) şüphe ediyorsun, ben ise etmiyorum dedi. (Ebu Humeyd) dedi ki: Daha sonra Utbe elini çıkartarak dedi ki:

 

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ancak beş kusurdan dolayı kurban edilmeyi yasaklamıştır. (Bunlar) el-muassala el-Musaffara el-bahka [el-muşeyyea] ve el-kesra'dır. (Utbe) dedi ki: el-Muassala boynuzu kökten kırılmış, el-Musaffara kulağı kökten kopmuş, el-bakha bir gözünün kör olduğu açıkça belli olan el-muşeyyea oldukça zayıf ve takatsiz yahut diğer koyunların peşinden gidemeyen ağır hasta koyun [el-kesra ise aşırı zayıf düşmüş koyun] demektir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2803; Taberilni, el-Kehir, XVII, 314; İmam Ahmed, Müsned, IV, 185. Ebu Humeyd er- Ruayni meçhul bir ravidir. Yezid (Zu Mısr)'ın sika olduğunu İbn Hibban’dan başka bir kimse de söylememiştir. Bu durumda haber sabit değildir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

660- Veda Tavafı