HAKİM

el-Müstedrek

MENASİK [HAC]

 

648- Yürüyerek Hac Etmenin Fazileti

 

1735- * ... Bize İsa b. Sevade, İsmail b. Ebi Halid'den tahdis etti. O Zazan'dan şöyle dediğini nakletti: İbn Abbas oldukça ağır bir hastalığa yakalandı. Çocuklarını çağırıp bir araya topladıktan sonra dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Kim Mekke'den başlayıp, Mekke'ye geri dönünceye kadar yürüyerek hac edecek olursa, Allah ona her bir adım karşılığında yediyüz hasene yazar. Bunların her bir hasenesi de Harem hasenatı gibidir." Harem hasenatı nedir? diye soruldu: "Her bir hasene yüz bin haseneye bedeldir" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadisi Ebu Ya'la, Bezzar, Taberani, el-Kebir ve el-Evsat'ta, Sahih'inde İbn Huzeyme ve

Beyhaki rivayet etmişlerdir. Hafız İbn Hacer, Ebu Ya'la'nın isnadı hakkında: Senedinde adı verilmemiş bir kimse vardır demektedir. İsa b. Sevade de İsmail'den, o Zazan'dan, o İbn Abbas'tan -İbn Huzeyme ve Hakim'de olduğu gibi- ona mutabaat etmiştir.

Beyhaki de şöyle demektedir: İsa meçhul bir ravidir. Busiri ise: Hadis munkatıdır demektedir. İbn Huzeyme, İsa b. Sevade hakkında şüphe uyandırıcı ifadeler kullanmış, Zehebi Telhis'inde Sahih değildir, yalan olacağından korkarım demiştir. İsa hakkında da Ebu Hatim: Hadisi münkerdir demektedir. Bk. İbn Hacer, el-Metalibu'l-Aliye, 106ı; Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, III, 209; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 78; Taberani, el-Kebir, III, 169/1; İbn Adiy, r, 161; ed-Dulabi, el-Kuna, II, 13

 

 

 

1736- ... Bize Ebu Kurra, Musa b. Ukbe'den tahdis etti. O Nafi'den, o İbn Ömer (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) terviye (zulhiccenin sekizinci günün)den bir gün önce insanlara bir hutbe verir ve onlara hac ibadetinin menasikini öğretirdi. 

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, V, lll; İbn Huzeyme, Sahih, 2793

 

 

 

1737- ... Bize Ebu Kudeyne, Yahya b. el-Muhelleb el-Beceli, el-A'meş'ten tahdis etti. O el-Hakem'den, o Miksem'den, o İbn Abbas (r.a)'dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da beş vakit namaz kıldı,

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2514 (doğrusu ise 879 ve 880'dir -çeviren-ı; İbn Huzeyme, Sahih, 2799 hasen bir hadistir. Hadis bu manada Ebu Davud, 1911; İbn Mace, 3004'te de yer almaktadır. [Özellikle Tirmizt'nin numaralarını verdiğimiz hadislerinden anlaşıldığına göre sözkonusu bu beş vakit namaz Arafat inişinden sonra ve Müzdelife'ye geldikten sonra Mina'ya gelip kalınması ile alakalı değildir. İbn Abbas'ın 879 numaralı hadiste açıkça belirttiği gibi: "Rasulullah (s.a bizlere Mina'da öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah namazlarını kıldırdıktan sonra sabahleyin Arafafa gitti" demektedir. -Çeviren-]

 

 

 

1738- * ... Bize Yahya b. Said, el-Kasım b. Muhammed'den bildirdi. O Abdullah b. ez-Zubeyr'den şöyle dediğini nakletti: Haccın sünnetlerinden birisi de imamın öğle, ikindi, akşam, yatsı namazı ve (ertesi günün) sabah namazını Mina'da kıldıktan sonra sabahleyin Arafat'a gitmesi ve kendisi için takdir edilmiş olan yerde kaylule yapmasıdır. Nihayet güneş zevale erdikten sonra (hac emiri) insanlara hutbe verir. Sonra öğle ve ikindi namazlarını bir arada kılar. Sonra güneş batıncaya kadar Arafat'ta vakfe yapar. Sonra Arafat'tan ifada eder, Müzdelife'de yahut Allah'ın takdir buyurduğu yerde (akşam ile yatsı namazlarını) kılar. Sonra sabah iyice aydınlanıncaya kadar cem'de (Müzdelife'de) vakfe yapar ve güneş doğmadan önce Müzdelife'den (Mina'ya gitmek üzere) ayrılır. Büyük cemreye taş attıktan sonra kadınlara yaklaşmak ve koku sürünmek hariç (ihram dolayısıyla) kendisine haram olan her şey helal olur ta ki Beyti ziyaret edinceye kadar. (Ziyaret tavafından sonra da kadınlar ve koku sürünmek de helal olur.)

 

Buhari ve Müslim'in şartına uygun bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Huzeyme, Sahih, 2800; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, V, 122 hakkında hiçbir şey söylemeksizin; Hadis mevkuf, Sahih bir hadistir; Mecmau'z-Zevaid, III, 2S0'de belirtildiği üzere hadisi Taberani el-Kebir'de uzunca rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

649- Arafat'ta Vakfe Yapmak