HAKİM

el-Müstedrek

ZEKAT

 

556- Fıtır Sadakası Oruç Tutan için Bir Temizliktir

 

1528- Bize Hafız Hakim Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah 396 yılı safer ayında imla yoluyla tahdis etti.. , Bize Yezid b. Müslim el-Havlani tahdis etti -ki o doğru sözlü bir şeyh idi ve Abdullah b. Vehb de kendisinden tahdis ederdi-, bize Seyyar b. Abdurrahman es-Sadefi, İkrime'den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fıtır zekatını (sadakasını / fitreyi) oruçlunun boş işlerden ve çirkin sözlerden arınması, yoksulun da yiyecek temini için farz kıldı. Onu (bayram) namaz(ın)dan önce ödeyen bir kimse için kabul edilmiş bir zekat (sadaka) olur, namazdan sonra onu ödeyen kimse için de sadakalardan bir sadaka olur.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bezzar, Müsned, 3129; Ebu Davud, 1609; İbn Mace, IS27; Beyhaki, es-Sünenu'!-Kübra, IV, 163 senedi sahihtir. Hadisi Darakutni de Sünen, II, 143'te kaydettikten sonra: Ravileri arasında cerh edilmiş birisi yoktur demektedir.

 

 

 

1529- ... Bize Abdulaziz b. Ebi Davud, Nafi'den tahdis etti. O İbn Ömer (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döneminde insanlar fıtır sadakasını bir sa' hurma yahut bir sa' arpa yahut bir sa' peygamber arpası ya da bir sa' kuru üzüm olarak veriyorlardı.

 

Bu sahih bir hadistir. Abdulaziz b. Revak sika ve abid birisidir. Ebu Davud'un adı ise Eymen'dir. Buhari ve Müslim bu hadisi bu lafızIa tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, ı432; Müslim, 984; İmam Malik, Muvatta, l, 283; Tirmizi, 676; Ebu Davud, ı611;

Nesai, V, 47; İbn Mace, ı825; 1826. Zikredilen lafız yalnızca Ebu Davud ve Nesaf tarafından kaydedilmiştir.

 

 

 

1530- ... Bize el-Mutemir b. Süleyman babasından tahdis etti. O Nafi'den, o İbn Ömer'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fıtır sadakasını farz kıldığı zaman şöyle derken dinledim: "Kuru hurmadan bir sa' yahut arpadan bir sa' (olarak veriniz)." Kendisi ise kuru hurmadan başka bir şey(den fitre) vermezdi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir ve her ikisi de hadisi rivayetlerinde "hurmadan başka" ifadesini tahriç etmemişlerdir.

 

Önceki hadisin aynısıdır. Hakim'in dediği gibi bu hadis bu fazlalığıyla onlarda yoktur. Bu fazlalık yalnız Muvatta'da bulunmaktadır.

 

 

 

1531 - ... Bize Veki' tahdis etti, bize Süfyan, Seleme b. Kuheyl'den tahdis etti. O el-Kasım b. Muhaymira'dan, o Ebu Ammar el-Hemdani'den, o Kays b. Sad’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zekat farizası nazil olmadan önce bize fıtır sadakası vermemizi emir buyurmuştu. Zekat (farizası) nazil olunca bize (o sadakayı) vermemizi ne emretti, ne de yasakladı. Biz ise onu yapmaya devam ediyorduk

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte ikisi de bunu tahriç etmemişlerdir. Ben bu hadisi Ebu Ammar'ın hadisi karşısında koydum çünkü o hadis müstehablık ifade ederken bu da vücub ifade etmektedir.

 

Diğer Tahric: Nesai, V, 49; İbn Mace, 1828; İbn Huzeyme, Sahih, 2394, senedi de sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

557- Şüphesiz Fıtır Sadakası Vacip (farz) Bir Haktır