HAKİM

el-Müstedrek

ZEKAT

 

539- Davarların ve Tanelerin (Tahıl) Zekatı

 

1471- ... Bize Said b. Seleme b. Ebi'l-Husam tahdis etti, bize İbran b. Ebi Enes, Malik b. Evs b. el-Hedesan'dan tahdis etti. O Ebu Zerr'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Devenin (tayin edilen miktarda) zekatı vardır. Koyunun (tayin edilen miktarda) zekatı vardır. İneğin (tayin edilen miktarıyla) zekatı vardır. Buğdayda da kendine ait (özel) zekatı vardır. Kim dinarlar, dirhemler halinde yahut külçe olarak veya gümüş olarak kaldırıp, bunları bir borç altındaki kimseye hazırlamamış, Allah yolunda da bunları infak etmiyor ise, bu onun için kıyamet gününde kendisi ile dağlanacağı bir kenz (yığıp biriktirilen mal, hazine) olur."

İbn Cureyc, İmran b. Ebi Enes'ten rivayetinde ona (Said b. Seleme'ye) mutabaatta bulunmuştur.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 179; Darakutni, Sünen, II, 100-101 -fakat bu senette bir faz-

lalıkla ona muhalefet etmiştir.- Tirmizi de bu hadisi el-İlelu'l-Kebir'de zikretmiş, ayrıca Buhari'nin: "İbn Cureyc, İmran’dan hadis dinlememiştir" ibaresini de kaydetmektedir. Derim ki: Birkaç hadis önce İmran ile ilgili açıklamalarda bulunulmuş ve hadisinin münker olduğu belirtilmiş idi. (Bk. 1461 numaralı hadis ile ilgili not -Çeviren-)

 

 

 

1472- * ... Bize Muhammed b. Bukeyr, İbn Cureyc'den tahdis etti. O İmran b. Ebi Enes'ten, o Malik b. Evs b. el-Hedesan'dan, o Ebu Zerr'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Deve (türün)de (tayin edilmiş bulunan) zekatı vardır. Koyun (türün)de (tayin edilmiş olan) zekatı vardır. Buğdayın da (tayin edilmiş olan) sadakası vardır."

 

Her iki senet de Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

1473- * ... Bana Süleyman b. BilaL, Şerik b. Abduİlah b. Ebi Nemir'den haber verdi. O Ata b. Yesar’dan, onun Muaz b. Cebel'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini Yemen'e göndermiş ve şöyle buyurmuştu: "Taneyi (zekat olarak) taneden, koyunu (zekat olarak) koyun türünden, deveyi (zekat olarak) deve türünden, ineği (zekat olarak) inek türünden al."

 

Bu eğer Ata b. Yesar'ın, Muaz b. Cebel'den hadis dinlediği sahih olarak sabit ise Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Ancak ben bundan (Ata'nın, Muaz’dan hadis dinlediğinden) emin değilim.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1599; İbn Mace, 1814; Darakutni, Sünen, II, 100. Ata, Muaz'dan hadis dinlememiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

540- Zekat Vermemenin Ağır Vebali