HAKİM

el-Müstedrek

İSTİSKA

 

458- istiska (Yağmur) Duası ve Namazı

 

1265- ... Bize el-Kasım b. Mebrur, Yunus b. Yezid'den tahdis etti. O Hişam b. Urve'den, o babasından, o Aişe (r.anha)’dan şöyle dediğini nakletti: İnsanlar Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a yağmurun yağmadığından şikayette bulundular. Verdiği emir üzerine namazgaha onun için bir minber konuldu ve çıkıp gelecekleri bir günü tayin edip sözleşti. Aişe dedi ki: Güneşin üst tarafı görülünce Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıktı. Minberin üzerine oturdu. Tekbir getirip, Allah'a hamd ettikten sonra şöyle buyurdu: "Sizler yerinizin yurdunuzun kuraklığından, yağmurun zamanında inmeyip, gecikmesinden şikayet ettiniz. Allah da size kendisine dua etmenizi emir buyurdu ve duanızı kabul edeceğini de size vaat etti." Sonra şöyle buyurdu: "Alemlerin Rabbi, rahman, rahim, din gününün Maliki Allah'a hamd olsun. Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. Neyi dilerse onu yapar. Allah'ım sen Allah'sın, senden başka hiçbir ilah yoktur. Hiçbir şeye muhtaç olmayansın, bizler ise muhtaç olanların ta kendileriyiz. Üzerimize imdadımıza yetişecek yağmur indir. İndireceğini de bizim için bir güç ve bir süreye kadar varmamızı sağlayacak bir imkan kıl" Sonra ellerini kaldırdı. Koltuk altlarının beyazı görününceye kadar ellerini yukarıya kaldırmalarını sürdürdü. Sonra sırtını insanlara döndü, ellerini kaldırmış olduğu halde ridasını ters çevirdi yahut sağını soluna getirdi. Sonra yüzünü insanlara çevirdi (minberden) inip iki rekat namaz kıl(dır)dı. Allah bir bulut peyda etti. Gök gürledi, şimşek çaktı sonra da Allah'ın izniyle yağmur yağdırdı. Seller akmadan mescidine varamadı. İnsanların bir yerlere sığınmak için hızlıca gittiklerini görünce, azı dişleri görününceye kadar güldü ve: "Allah'ın her şeye kadir olduğuna ve benim Allah'ın kulu ve Rasulü olduğuma şahitlik ederim" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1173; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, r, 325; İbn Hibban, Sahih, 2860; Beyhaki, es-

Sünenu'l-Kübra, III, 349. Ebu Davud: Bu garib bir hadistir, senedi ceyyiddir demiştir.

 

 

 

1266- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize İbrahim b. Merzuk tahdis etti, bize Vehb b. Cerir tahdis etti, bize Şube tahdis etti.

Bize Kadı Abdurrahman b. el-Huseyn Hemdan'da haber verdi. Bize İbrahim b. el-Huseyn tahdis etti. Bize Adem b. Ebu Iyas tahdis etti, bize Şube, Amr b. Murre'den tahdis etti. O Salim b. Ebi'l-Cadd’dan, o Şurahbil b. esSıbt'tan naklettiğine göre Ka'b b. Murre'ye yahut Murre b. Ka'b'a şöyle dedi:

Bize Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan dinlemiş olduğum bir hadis naklet. O şöyle dedi:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Mudar'a beddua ettiğini işittim. Onun yanına gidip: Ey Allah'ın Rasulü şüphesiz ki Allah sana vermiş, senin duanı kabul etmiş bulunuyor. Kavmim de helak oldu. Bu sebeple onlar için Allah'a dua et dedim. O da şöyle buyurdu: "Allah'ım sen bize zarar vermeyecek şekilde imdadımıza yetişecek, afiyetle kendisinden istifade edeceğimiz, çabuk, bol ve etrafı örtüp kapatan, gecikmeyen, çabuk gelen, zarar vermeyen, fayda sağlayacak olan yağmur ile bizi sula." Aradan ya bir Cuma (hafta) veya ona yakın bir süre geçmişti ki onlara yağmur yağdırıldı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadistir. Behz b. Esed el-Ammi sika ve sebt bir ravidir. O bunu Şube'den kendi isnadıyla Murre b. Ka'b’dan diye rivayet etmiş, bu isimde şüphe etmemiştir. Murre b. Ka'b elBehzi ise meşhur bir sahabidir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 349; Ebu Davud, 1173; İbn Hibban, Sahih, 992. Bir sonrakine de bakınız.

 

 

 

1267- ... Bize Behz b. Esed tahdis etti. Bana Şube Amr b. Murre'den tahdis etti. O Salim b. Ebi'l-Cadd'den, o Şurahbil b. es-Sıbt'tan, o Murre b. Ka'b’dan rivayet ettiğine göre RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istiska (yağmur duasın)da dua edip şöyle buyurdu: "Allah'ım bize imdadımıza gereği gibi yetişecek, afiyetle kendisinden yararlanacağımız, hızlıca gelecek, etrafı kapatacak bol, gecikmeyip acilen gelen, zarar vermeyip faydalı olan bir yağmur yağdır." Aradan ancak bir Cuma (bir hafta) yahut ona yakın bir zaman geçmişti ki onlara yağmur yağdırıldı.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 1269; İbn Ebi Şeybe, Musannef, X, 219; İmam Ahmed, Müsned, IV, 235; Taberani, el-Kebir, XX, 318; Taberani, Dua, 2191, 2192 senedi hasendir. Bir önceki ne de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Küsuf