HAKİM

el-Müstedrek

İSTİSKA

 

457- istiska Namazında Ridanın (Üst Elbisenin) Ters Çevrilmesi, Tekbirler ve Kıraat

 

1256- * ... Bize Muhammed b. Yusufb. İsa b. et-Tabba' tahdis etti. Bana amcam İshak b. İsa tahdis etti, bize Hafs b. Gıyas, Cafer b. Muhammed'den tahdis etti. O babasından, o Cabir'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıtlık / kuraklık gitsin diye ridasını ters çevirerek istiska (yağmur duası) yaptı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen, II, 66. Ancak Darakutni'de "Cabir'den" ifadesi yoktur; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 350; Ebu Davud'da da Cabir'den istiskaya dair bunun dışında bir hadis yer almaktadır.

 

 

 

1257- * ... Bize Muhammed b. Abdulaziz b. Abdulmelik babasından tahdis etti. O Talha b. Yahya’dan şöyle dediğini nakletti: Mervan beni İbn Abbas'a sünnete uygun istiskanın nasılolduğunu sormak üzere gönderdi. Şöyle dedi: Sünnete göre istiska tıpkı sünnete uygun olarak kılınan iki bayram namazı gibidir. Ancak Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ridasını ters çevirdi. Sağını soluna, solunu da sağına koydu. Birinci rekatta yedi tekbir getirerek "Sebbihisme Rabbike'l-a'la: o en yüce Rabbinin ismini tesbih et" (el-Ala, 8711) (suresin)i okudu. İkinci rekItta ise "Hel etake hadisul ğaşiyeh: sana örtüp bürüyen (kıyamet)in haberi geldi ya" (el-Gaşiye, 1)'i okuyarak o rekatta da beş tekbir getirmek suretiyle iki rekat namazı kıl(dır).

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen, II, 66; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 348. Ayrıca ileride geleceği gibi dört Sünen'de bundan farklı bir lafız ile tahriç edilmiştir.

 

 

 

1258- ... Bize İsmail b. Rabia, Hişam b. İshak'tan şöyle dediğini tahdis etti: Ben babamı babası İshak b. Abdullah’dan şunu tahdis ederken dinledim: el-Velid kendisini İbn Abbas'a göndererek şöyle demişti: Kardeşimin oğlu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlarla istiska (namazını kıldırdığı ve duasını yaptığı) günü istiskada nasıl bir uygulama yaptı? dedi. (İbn Abbas) şu cevabı verdi: Rasulullah boyun eğdiği (huşuu), kendisini Allah'ın huzurunda zelil gösterdiği, kılığı da pek iyi olmayan bir şekilde çıktı ve bunamazda tıpkı Ramazan ve Kurban bayramları (namazın)da yaptığının aynısını yaptı.

 

Bu ravileri Mısırlı ve Medineli olan bir hadistir. Onlardan herhangi bir kimsenin herhangi bir türde cerh edildiğini de bilmiyorum. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Ayrıca bunu Süfyan esSevri, Hişam b. İshak'tan rivayet etmiş bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: Nesai, III, 163; Tirmizi, 559 hasen, sahihtir diyerek; Ebu Davud, 1165; İbn Huzeyme, Sahih, 1419; İmam Ahmed, Müsned, 1, 269; İbn Hibban, Sahih, 2862 sonrakine de bakınız.

 

 

 

1259- Bunu bize Hafız Ebu Ali el-Huseyn b. Ali haber verdi. .. Bize Veki' tahdis etti, bize Süfyan, Hişam b. İshak b. Abdullah b. Kinane'den tahdis etti. O babasından şöyle dediğini nakletti: Emirlerden birisi beni İbn Abbas'a istiska (yağmur duası)da namaz hakkında soru sormak üzere gönderdi. İbn Abbas şöyle dedi: Kendisinin bana sormasına engel ne idi ki? Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mütevazı, kılığı pek iyi olmayan, huşu duyduğu belli, yalvarıp yakaran ve ağır ağır yürüyen bir halde çıktı. Bayramda kıldığı gibi iki rekat namaz kıldı ama sizin bu yaptığınız şekilde hutbe okumadı.

 

Diğer Tahric: İkinci bir rivayet yoludur. Darakutni, Sünen, II, 66, III, 156; İbn Mace, 1266; Taberani, el-Kebir, 10818; Abdurrezzak, Musannef, II, 119/b; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, I, 191; Nesai, esSünenu'l-Kübra, III, 347. Hasen, Sahih bir hadistir. Takribu'l-Medarik eserimiz s. 444 vd. bakınız.

 

 

 

1260- ... Bize Şube, Sabit'ten tahdis etti. O Enes b. Malik'ten şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istiska (yağmur duası) dışında herhangi bir duasında ellerini kaldırmazdı. Şube ayrıca dedi ki: Ben Sabit'e: Bunu Enes'ten sen mi dinledin? dedim. O: Subhanallah dedi. Ben: Bunu Enes'ten sen mi dinledin? dedim. O (yine) subhanallah dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Ayrıca Müslim bu hadisi Yahya b. Ebi Bukeyr'den, o Şube'den diye tahriç etmiştir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 962; Müslim, 2798; Tirmizi, 3251; Ebu Davud, 1170; Nesai, r, 224; Darimi, Sünen, r, 361; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, IlI, 357; İmam Ahmed, Müsned, III, 181 ve başkaları.

 

 

 

1261 - ... Bize Abdulaziz b. Muhammed, Umare b. Gaziye'den tahdis etti. O Abbad b. Temim'den, o Abdullah b. Zeyd'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde çizgili siyah yün bir elbise bulunduğu halde istiskada (yağmur duasında) bulundu. Rasulullah elbisesinin altını alıp onu yukarıya (omuzlarına) koymak istedi. Ancak ona ağır gelince, omuzu üzerine onu ters çevirdi.

 

Buhari ve Müslim, Abbad b. Temim yoluyla gelen hadisi ittifakla tahriç etmişlerdir. Ancak onlar bu hadisi bu lafızIa tahriç etmemişlerdir. Müslim'in şartına göre sahihtir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1162. Hadisin aslı Kütüb-i Sitte'dedir. Buhari, 696; Müslim, 894; Ebu Davud, 1161; Tirmizi, 556; Nesai, III, 155; İbn Mace, 1267

 

 

 

1262- ... Bize Muhammed b. Ubeyd tahdis etti, bize Mis'ar b. Küdam, Yezidel-Pakir'den tahdis etti. O Cabir b. Abdullah'tan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye ağlayan kimseler (yahut kadınlar) geldi. O şöyle buyurdu: "Allah'ım sen bizlere imdadımıza yetişecek, zararı olmayan ve sonucu güzel, geç olmayıp acilen, zarar vermeyip fayda veren yağmur ile bizi sula." Bunun üzerine sema üzerlerini bir tabak gibi (bulutlarla) örttü.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahihbir hadis olmakla birlikte bunutahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1169; Taberani, Dua, 2197. Şahidi için üç hadis sonrasına bakınız.

 

 

 

1263- ... Halid b. Yezid'den, o Said b. Ebi Hilal'den, o Yezid b. Abdullah'tan, o Abi'l- Lahm'in azatlısı Umeyr'den rivayet ettiğine göre kendisi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ascaru'z-zeyd denilen yerin yakınında avuçlarıyla yüzünü örtmüş olarak ve işte böyle bu şekilde dua ederek yağmur duasını yaparken görmüştür.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Abi'l-Lahm'in azatlısı Umeyr'in sahabiliği vardır. Bunun da sahih olduğunu;

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 557; Nesai, III, 158; İmam Ahmed, Müsned, V, 223;.İbn Hibban, Sahih, 601; Ebu Davud, 1168; Taberani, Dua, 2177 senedi hasendir.

 

 

 

1264- Bize Ali b. Hamşaz tahdis etti, bize Muhammed b. Nuaym tahdis etti, bize Kuteybe tahdisetti, bize Bişr b. el-Mufaddal, Muhammed b. Zeyd'den tahdis etti. O Abi'l-Lahm'in azatlısı Umeyr'den şöyle dediğini nakletti: Efendilerimle Hayber'de hazır bulundum. Benim hakkımda Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile konuştular ve benim mülk altında bir köle olduğumu haber verdiler. O benim için verdiği emir üzerine kılıç kuşandırıldım. Bir de baktım ki onu (yerde) sürüklüyorum. Bundan dolayı da bana basit bazı şeyler verilmesini emretti. Delileri tedavi etmek üzere okuduğum bir duamı kendisine sundum. Bana bir kısmını terk etmemi, bir kısmını da bırakmamı emir buyurdu.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1557; Ebu Davud, 2730; İbn Mace, 2855. Tirmizi hasen, sahihtir demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

458- istiska (Yağmur) Duası ve Namazı