HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

407- Sabah Namazının Sünnetini Güneşin Doğuşundan Sonra Kaza Etmek

 

1052- Bunu bize Ebu İshak İbrahim b. Muhammed b. Yahya tahdis etti ...

Bize Muhammed b. Sinan el-Avfi tahdis etti, bize Hemmam, Katade'den tahdis etti. O Hilas'tan, o Ebu Rafi'den, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim sabah namazından bir rekat kıldıktan sonra güneş doğacak olursa namazını tamamlasın."

 

Her iki senet de sahihtir. Çünkü Buhari ve Müslim de Hilas b. Amr'ın rivayetini şahit olarak delil göstermişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari ve Müslim'in lafızlan buna yakındır.

 

 

 

1053- ... Bize Amr b. Asım tahdis etti, bize Hemmam, Katade'den tahdis etti. O en-Nadr b. Enes'ten, o Beşir b. Nehik'ten, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Kim sabah namazının (sünnet olan) iki rekatını güneş doğuncaya kadar kılmamış ise onları (güneş doğduktan sonra) kılsın."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 423; İbn Hibban, Sahih, 2472; Hakim, Müstedrek, I, 307 (1194 numaralı hadis); İbn Huzeyme, Sahih, 1117; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 484; Darakutni, Sünen, I, 382 sahih bir hadistir.

 

 

 

1054- ... Bize Halid b. Abdullah, Yunus'tan bildirdi. O el-Hasen'den, o İmran b. Husayn’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculukta idik. Uyuyup sabah namazına uyanamadılar. Güneşin sıcağının etkisiyle uyandılar ve güneş yükselinceye kadar az bir yol aldılar. Sonra müezzine verdiği emir üzerine ezan okudu sonra da sabah namazından (farzından) önceki iki rekatı kıldı sonra müezzin kamet getirdi ve sabah namazını kıl(dır)dı.

 

Bu daha önce el-Hasen'in, İmran’dan hadis dinlediğinin sıhhati ve iki rekatı iade etmesi ile alakalı söylediklerimize binaen sahih bir hadistir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

Bu hadisin sahih bir isnad ile bir şahidi de bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Hadis Buhari ve Müslim'de var: Buhari, 337; Müslim, 682; Ebu Davud, 443 ve başkaları.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

408- Farzdan Sonra Sabah Namazının Sünnetinin Kaza Edilmesi