HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

408- Farzdan Sonra Sabah Namazının Sünnetinin Kaza Edilmesi

 

1055- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize er-Rabi' b. Süleyman tahdis etti, bize Esed b. Musa tahdis etti, bize Leys b. Sa'd, Yahya b. Said'den tahdis etti. O babasından, o dedesinden rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kılmakta iken geldi ve onunla birlikte namaz kıldı. Selamını verdikten sonra kalkıp sabah namazının (sünnet olan) iki rekatını kıldı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine: Bu (kıldığın) iki rekat ne oluyor? diye sordu. O: Bu iki rekatı sabah namazının farzından önce kılmamıştım dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey demeyip, sustu.

 

Kays b. Kaht el-Ensari sahabidir. Ona kadar rivayet Buhari ve Müslim'in şartına göre de sahihtir.

Bu hadisi Muhammed b. İbrahim et-Teymi, Kays b. Kaht'tan diye rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1267; İbn Mace, 1154; Tirmizi, 422; İbn Hibban, 1563,2471; İmam Ahmed, Müsned, V, 447; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 483; İbn Hazm, el-Muhalla, III, 112 ve başkaları. Hadis hususunda Tirmizi ve başkalarının buna dair geniş açıklamalarda bulunduğu gibi çokça (rivayetinde) ihtilaf edilmiştir. İmamlardan birden çok kişi de sahih olduğu kanaat ini benimsemiştir.

 

 

 

1056- Bunu bize Abdullah b. Muhammed es-Saydalani haber verdi, bize İsmail b. Kuteybe es-Sülemi tahdis etti, bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti, bize Abdullah b. Numeyr tahdis etti, bize Sad b. Said tahdis etti, bana Muhammed b. İbrahim et-Teymi, Kays b. Kaht'tan şöyle dediğini tahdis etti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazından sonra bir adamın iki rekat namaz kıldığını gördü. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sabah namazını iki defa mı? (kılıyorsun)" buyurunca, adam: Bundan önceki iki rekatı kılmamış idim, bu iki rekatı şimdi kıldım dedi. (Kays) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona sesini çıkarmadı. 

 

Diğer Tahric: Bu Ebu Davud'un, İbn Mace'nin lafzı olup, hadisi Temmam da Fevaid, 378'de tahriç etmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Gemide Namaz Kılmak