HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

404- Namazdan Sonra Dua Etmek

 

1048- ... Bize Hayve b. Şureyh tahdis edip dedi ki: Ukbe b. Müslim etTucibi'yi şöyle derken dinledim: Bana Ebu Abdurrahman el-Hubuli, esSunabihi'den tahdis etti. O Muaz b. Cebel'den şöyle dediğini nakletti: Bir gün Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimden tuttuktan sonra: "Ey Muaz vallahi şüphesiz ben seni seviyorum" buyurdu. Muaz dedi ki: Babam anam sana feda olsun ey Allah'ın Rasulü ben de Allah'a yemin ederim ki seni seviyorum. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Ey Muaz sana her namazın sonunda: Allahumme eini ala zikrike ve şükrike ve hüsni ibadetik: Allah'ım seni anmaya, sana şükretmeye ve sana güzelce ibadet etmeye bana yardımcı ol demeyi terk etmemeni tavsiye ederim" buyurdu. (Ukbe b. Müslim) dedi ki: Bunu Muaz, es-Sunabihi'ye tavsiye etti. es-Sunabihi de Ebu Abdurrahman el-Hubuli'ye tavsiye etti. Ebu Abdurrahman da Ukbe b. Müslim'e tavsiye etti.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1522; Nesai, III, 53; İmam Ahmed, Müsned, V, 244; İbn Huzeyme, Sahih, 751; İbn Hibban, Sahih, 2020; Taberani, el-Kebir, XX, 250; Nesai, Amelu'l-Yevmi ve'l-leyle, 109; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, I, 241 ve başkaları sahih bir hadistir.

 

 

 

1049- ... Bize Hammad b. Seleme tahdis etti, bize Hişam b. Ebi Abdullah ve Ali b. el-Mubarek tahdis edip dediler ki: Bize Yahya b. Ebi Kesir, Ebu Seleme'den tahdis etti. O Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıldığı her bir namazın akabinde şöyle derdi: "Allahumme inni euzu bike min azabil kabr ve min azabin nar ve min fitnetil mahya vel memat ve min fitnetil Mesihid Deccal: Allah'ım sana kabir azabından, cehennem ateşi azabından, hayat ve ölümün fitnesinden ve Mesih Deccal'in fitnesinden sığınırım."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, BU; Müslim, 588; Nesdf, III, 58; Ebu Davud, 983; İbn Mace, 909 ve başkaları; Hakim, Müstedrek, i, 533'te (1998 numaralı hadis)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

405- Rüku ya da Sücudda imama Yetişmeyen Kimse (nin Durumu)