HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

405- Rüku ya da Sücudda imama Yetişmeyen Kimse (nin Durumu)

 

1050- ... Bize Yahya b. Ebi Süleyman, Zeyd b. Ebi Attab ve Said b. Ebi Said el-Makburi'den tahdis etti. O Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bizler secdede iken siz namaza geldiğiniz (yetiştiğiniz) takdirde secdeye varınız ve onu bir şey saymayınız. Kim rükua yetişirse namaza (o rekatından itibaren) yetişmiş olur."

 

Bu sahih bir hadistir. Buhari ve Müslim, Yahya b. Ebi Süleyman dışında bütün ravilerinin rivayetini delil göstermişlerdir. Yahya ise Medinelilerden bir hadis alimi olup, Mısır'da yerleşmiş ve kendisinden cerh edici bir ifade ile söz edilmemiştir.

 

Diğer Tahric: Buhari'nin ve diğerlerinin lafzı için bk.: Buharf, 555; Müslim, 620; İmam Malik, Muvatta, I, 11; Ebu Davud, 893; Hakim, Müstedrek, I, 291 (1116-1118 numaralı hadislerde baştan itibaren yetişilmeyen namazların tamamlanması ile ilgili hadisler olmakla birlikte lafızları buradakinden farklıdır. -Çeviren- Hadis hakkındaki değerlendirmesinde -bu hadisin Buhari ve Müslim'de bulunmadığını zannetmiş ise- Hakim yanılmıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

406- Sabah Namazından Bir Rekata Yetişen Namazı Yetişmiş Demektir