HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

403- iki Tür Adım Vardır ki Bunların Birisi Allah'ın En Sevdiği, Diğeri ise Allah'ın En Çok Buğzettiği Adımdır

 

1046- * ... Bize Yahya b. Said, Halid b. Madan'dan tahdis etti. O Muaz b. Cebel'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "İki adım vardır ki bunların birisi Allah'ın en çok sevdiği, diğeri ise Allah'ın en çok buğzettiği adımdır. Aziz ve celil olan Allah'ın sevdiği adım saftaki bir boşluğu görüp de o boşluğu kapatan adam(ın attığı adım)dır. Allah'ın buğzettiği adım ise kişi kalkmak istediği vakit sağ ayağını uzatıp, elini üzerine koyarak, sol ayağını da yerde sağlam tuttuktan sonra ayağa kalkan(ın attığı adım)dır,"

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü (Müslim) şahitler arasında Bakiye'nin rivayetini delil göstermiştir. Bununla birlikte Buhari ile bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Bakiyye b. el-Velid'e gelince, eğer o meşhur ravilerden rivayet nakledecek olursa güvenilir ve kabul edilir birisidir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 288

 

 

 

1047- Bize Kadı Abdurrahman b. el-Hasen Hemdan'da tahdis etti. Bize İbrahim b. Huseyn tahdis etti, bize Adem b. Iyas tahdis etti bize Şube tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. Baleveyh de haber verdi, bize Muhammed b. Galib tahdis etti, bize Affan ile Ebu Amr, Müslim b. İbrahim ve Ali b. el-Cadd tahdis edip dediler ki: Bize Şube, Seleme b. Kuheyl ile Zubeyd'den tahdis etti. (İkisi) İbn Abdurrahman b. Ebza’dan, o babasından rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sesini yükselterek üç defa "Suhhanel melikil kuddus: her şeyin mutlak Maliki ve egemeni şanı münezzeh, adı pak olanı (Allahı) tesbih ederim" buyurdu.

 

Abdurrahman b. Ebza bize göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye yetiştiği sahih olarak sabit olmuş kimselerden birisidir. Bununla birlikte rivayetlerinin çoğunluğu Ubey b. Ka'b ile sair ashab-ı kiramdandır. Bu sened ise Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir senet olup, bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 406, 407 pek çok yoldan rivayet etmiştir; Aynı şekilde Nesai de namaz bölümü vitri bitirdikten sonra tesbih başlığı ile Şube'den rivayetin ihtilaflı gelişi başhklarında rivayet etmiş olup, senedinde çokça ihtilaf vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

404- Namazdan Sonra Dua Etmek