HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

402- ik'a (Denilen Kişinin Kaba Etlerini Yere Koyup, Dizlerini Büküp, Bacaklarını Dikerek, Ellerini de Yere Koyup -Köpeğin Oturduğu Gibi- Oturması)nın Namazda Yasak Olduğu

 

1043- ... Bize Said, Katade'den bildirdi. O el-Hasen'den, o Semura b. Cundub’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda ik'a (denilen köpek oturuşu)nu yasakladı.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemislerdir. Müslim'in şartına göre sahih ve ik'a denilen oturuşun mubah olduğuna dair bir rivayeti de bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: Taberani, el-Kebir, 6957. Bundan başka zayıfbir rivayet yolundan zikretmiştir. Bu ise daha önce kaydettiğimiz el-Hasan'ın, Semura'dan hadis dinlemesinin sahih oluşuna bağlı olarak sahih bir senettir. 

 

 

 

1044- Bunu bize Ebu Zekeriya Yahya b. Muhammed el-Anberi ile Ali b. İsa tahdis edip dediler ki: ... Bize Mahled b. Yezid, İbn Cureyc'den tahdis etti. O Ebu'z-Zubeyr'den rivayet ettiğine göre Tavus'u şöyle derken dinlemiştir: İbn Abbas'a ik'a hakkında (köpek oturuşuna dair) soru sordum. o: O bir sünnettir dedi. Ben: Biz bunu bir cefa olarak görüyoruz dedim. İbn Abbas: O sünnetin kendisidir dedi.

 

 

1045- ... Bize Hişam b. Yusuf, Ma'mer'den tahdis etti. O İsmail b. Ümeyye'den, o Nafi'den, o İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda sol eline dayanmış olduğu halde oturmakta olan bir adamın bu oturuşunu yasakladı ve: "Şüphesiz bu (şekilde namaz kılmak) Yahudilerin namaz kılma şeklidir" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

403- iki Tür Adım Vardır ki Bunların Birisi Allah'ın En Sevdiği, Diğeri ise Allah'ın En Çok Buğzettiği Adımdır