HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

395- Namazdan Sonra Duanın Adabı

 

1027- ... Bize Hayve, Ebu Hani'den tahdis etti. O Ebu Ali Amr b. Malik'den, o Fedale b. Ubeyd el-Ensari'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kılıp bitirdiği halde Allah'a hamdetmeyen, onun şanını yüceltmeyen, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e salavat getirmeyip, öylece ayrılan bir adam gördü. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu acelecilik etti" buyurarak onu çağırdı. Hem ona, hem başkasına şöyle dedi: "Biriniz namaz kıldığı takdirde önce Rabbine hamd ve ona senada bulunmakla başlasın sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e salavat getirsin sonra dilediği şekilde dua etsin."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, herhangi bir illetinin bulunduğunu bilmiyoruz. Bununla beraber bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

Bu hadisin her ikisinin de şartına göre sahih bir şahidi de vardır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1481; Tirmızı, 3477; Taberani, el-Kebır, XVIII, 791; İbn Huzeyme, Sahih, 710; Nesdf, III, 44; İbn Hibban, Sahih, 1960; Hakim, Müstedrek, i, 872'de (872 numaralı hadis olarak) geçmiş bulunmaktadır.

 

 

 

1028- ... Bize Avn b. Selam b. Suleym Ebu Cafer, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Ebu'l-Ahvas ve Ebu Ubeyde'den şöyle dediklerini nakletti: Abdullah dedi ki: Kişi önce teşehhüdünü yapar sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e salavat getirir sonra da kendisi için dua eder.

 

Bu hadis Abdullah b. Mesud’dan sahih bir isnad ile de rivayet edilmiştir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 153. Bu aynı anlamda merfu rivayetin de geldiği bir eser (sahabi sözü)dir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

396- Teşehhüd Getirdikten Sonra Namazda Yapılacak Olanlar