HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

396- Teşehhüd Getirdikten Sonra Namazda Yapılacak Olanlar

 

1029- Bunu bize Şeyh Ebu Bekr b. İshak tahdis etti ... Bize el-Leys, Halid b. Yezid'den tahdis etti. O Said b. Ebi Hilal'den, o Yahya b. es-Sebbah'dan, o el-Haris oğullarından bir adamdan, o İbn Mesud'dan, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan şöyle buyurduğunu nakletti: "Herhangi biriniz namazda teşehhüd getirdiği takdirde şunları söylesin: Allah'ım Muhammed'e ve Muhammed'in aline salat eyle (onları yücelt), Muhammed'e ve Muhammed'in aline bereketler ihsan et, Muhammed'e ve Muhammed'in aline rahmetini ihsan et. Tıpkı İbrahim'e ve İbrahim'in aline salat eylediğin (onları yücelttiğin, bereket ihsan ettiğin ve rahmet eylediğin gibi. Çünkü şüphesiz ki sen her türlü hamde layık olansın, şanı pek yüce olansın."

 

Namazdaki farzlara dair bu kaidenin şahitlerinin en fazlasına gelince;

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen, r, 354; Ebu Davud, 980. Bu hadis aynı zamanda Ebu Mesud'dan da mahfuz bir hadistir.

 

 

 

1030- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah el-Asbahani'nin tahdis ettiği şu hadistir: Bize el-Hasen b. Ali b. Bahr b. el-Berri tahdis etti, bize babam tahdis etti. Bana Abdulmuheymin b. Abbas b. Sehl es-Saidi tahdis edip dedi ki: Babamı de dem den şunu tahdis ederken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle derdi: "Abdesti olmayanın namazı da olmaz. Abdest alırken Allah'ın adını anmayanın abdesti de olmaz. Namazını kılarken Allah'ın nebisine salat getirmeyenin namazı da olmaz."

 

Bu hadis Buhari ve Müslim'in şartına göre değildir. Çünkü her ikisi de Abdulmuheymin rivayetini tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 400; Busiri: Abdulmuheymin dolayısıyla zayıftır demektedir. Zehebi de Telhis'inde böyle demiştir. Ancak hadise Taberani, el-Kebir, 5699'da mutabi rivayet bulunmaktadır.

 

 

 

1031 - Bize Kadı Ahmed b. Kamil tahdis etti, bize Ebu Kılfibe tahdis etti, bize Bişr b. Ömer ez-Zehrani tahdis etti. Bana Abdurrahman b. el-Hasen elEsedi de Hemdan'da haber verdi, bize İbrahim b. el-Hasen tahdis etti, bize Adem b. Ebi Iyas tahdis edip (Bişr ile birlikte) dediler ki: Bize Şube, Sad b. İbrahim'den tahdis etti. O Ebu Ubeyde'den, o babasından, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den rivayet ettiğine göre ilk iki rekatta adeta ateş üzerinde kızdırılmış taşlar üzerinde gibi oturuyordu. (Şube) dedi ki: Biz: Ayağa kalkıncaya kadar mı? dedik. (Sad b. İbrahim): Evet ayağa kalkıncaya kadar dedi.

 

Ona (Şube'ye) Mis'ar da Sad b. İbrahim'den diye rivayette bulunarak mutabaat etmiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 995; Tirmizi, 366; Nesai, II, 243. Ebu Ubeyde babasından hadis dinlememiştir. Şu kadar var ki (Zehebi'nin) Telhis'te zikrettiği bir şahidi de bulunmaktadır. (Tercümede parantez içerisine alınan Şube ve Sad b. İbrahim isimleri Ebu Davud'un şerhi Avnu'l-Mabud'dan hareketle eklenmiştir. -Çeviren-)

 

 

 

1032- Bize Ebu'l- Hasan Ali b. Abdurrahman es-Sebii Kufe'de tahdis etti.

Bize Ahmed b. Kilabe b. Ebi Arze tahdis etti.

Bize Osman b. Said el-Murri tahdis etti, bize Mis'ar, Said b. İbrahim'den tahdis edip hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir ama her ikisi ittifakla Şube'nin, Amr b. Murre'den, onun Ebu Ubeyde'den, onun Abdullah'tan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte leyletu'l-cin (cinlerle görüşme gecesi) diye bilinen gecede Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bulunmadığını tahriç etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebi Arze ibaresi elimizin altındaki baskılardan el-Ata'nın hazırladığı baskıda Azre, el-Mehdi'nin baskısında Gazre olduğu gibi eş-Şamile'de geçtiği her yerde de bu şekildedir. Zehebi, Siyer-u A'lami'n-Nubeld, XIII, 334 ve XVIII, 202'de ise "Ebi Garze" şeklindedir. (Çeviren)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

397- Bizler imamın Söylediklerini Söylemekle Birbirimizi Sevmekle ve Birbirimize Selam Vermekle Emrolunduk