HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

392- Kişinin Elini Böğrüne Koyarak Namaz Kılmasının Yasak Oluşu

 

1013- Bize Ebu Zekeriya Yahya b. Muhammed el-Anberi tahdis etti, bize Ebu Abdullah Muhammed b. İbrahim el-Abdi tahdis etti, bize Yakub b. Ka'b el-Halebi tahdis etti, bize Muhammed b. Seleme, Hişam b. Hassan'dan tahdis etti. O Muhammed b. Sirin'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda ihtisarı (elleri yanına, böğrüne koymayı) yasakladı.

Ebu Abdullah el-Abdi dedi ki: O (ihtisar) adamın elini yan tarafına (böğrüne) koymasıdır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Bu bir topluluğun Muhammed b. Sirin'den, onun Ebu Hureyre'den şöyle dedi diye rivayet ettiği bir hadistir: Kişinin elini böğrüne koyarak namaz kılması nehyedildi.

 

Diğer Tahric: Müslim, 545; Buharf, 1220 ve başkaları. Ebu Abdullah -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- bu hadis ile ilgili değerlendirmesinde yanılmıştır.

 

 

 

1014- ... Bize Ubeyd b. Musa tahdis etti, bize Şeyban b. Abdurrahman, Husayn b. Abdurrahman'dan bildirdi. O Hilal b. Yesar'dan şöyle dediğini nakletti: Rakka'ya geldim, arkadaşlarımdan birisi bana: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin ashabından birisi ile görüşmeye ne dersin? dedi. (Hilal) dedi ki: Ben bu mükemmel bir ganimettir dedim ve Vabisa b. Ma'bed 'in yanına gittik. Arkadaşıma şöyle dedim: Önce işe onun halini gözetlemekle başlayalım. Bir de baktık ki onun üzerinde baş kısmına bitişik iki uçlu bir başlık ve toz renginde ipekten bir bornoz var. Namazda da bir bastona dayanmış olduğunu gördük. Ona selam verdikten sonra (namazda bastona dayanmasına dair) soru sorduk. O şöyle dedi: Muhsan kızı Um Kays'ın bana tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yaşı ilerleyip, biraz et bağlayınca namazda üzerine dayanacağı bir direk edinmişti. 

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte her ikisi de ona ulaşan rivayet yolunun bozukluğundan ötürü Vabisa b. Ma'bed 'in bir hadisini tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 948; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 288; Taberani, el-Kebir, XXV, 494

 

 

 

1015- ... Bize Kehmez b. el-Hasen, Abdullah b. Şakik'den şöyle dediğini tahdis etti: Ben Aişe'ye Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir sureyi bir rekatta okur muydu? diye sordum. o: Mufassaldan (evet) dedi, (Abdullah) dedi ki: Peki oturarak namaz kılar mıydı? dedim. o: Yaşı ilerleyince (kıldı) dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu lafızIa her ikisi de bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Ancak Müslim bu hadisi Eyyub, Abdullah b. Şakik'den, o Aişe'den Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin uzun bir bölümünde ayakta, uzun bir bölümünde de oturarak namaz kılardı hadisini tahriç etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Hadisin aslı Buhari, 1067; Müs!im, 717, 7ı8, 731, 732; Ebu Davud, 953 vd.; Tirmizi, 374 vd.; İbnMace, 1226 vd.; Nesai, III, 234 vd. Derim ki: Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Hadis tahriçte görüldüğü gibi hem Buhari, hem Müslim'de bulunmaktadır. Tek tek sıralanması uzun sürecek değişik lafızları vardır. Faydalı olur ümidiyle buna dikkat çektik.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

393- Mübarek Dua