HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

391- Namazda Olsun, Selam Vermekte Olsun Eksiklik Olmaz

 

1011- ... Bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti, bana babam tahdis etti. Bize Abdurrahman b. Mehdi tahdis etti, bize Süfyan, Ebu Malik el-Eşcai'den tahdis etti. O Ebu Kilabe'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Namazda ve selam vermekte eksiklik olmaz."

 

Ahmed b. Hanbel dedi ki: Gördüğüm kadarıyla şunu kastetmektedir: Birisi sana selam verdiği takdirde, senin selam vermemen (selamını almaman) dır. Kişinin namazını eksik kılması ise namaz hakkında (kaç rekat kıldığı hususunda) şüphesi bulunduğu halde selam vermesidir.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisi Muaviye b. Hişam, es-Sevri'den rivayet etmiş ve hadisin merfu olup olmadığı hususunda şüphe etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 928, 929; İmam Ahmed, Müsned, II, 260, 261 hasen bir hadistiL

 

 

 

1012- ... Bize Muaviye b. Hişam, Süfyan’dan tahdis etti. O Ebu Malik el-Eşcai'den, o Ebu Kilabe'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti:

Zannederim onu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye nispet edip, merfu olarak şöyle buyurduğu nu nakletti: "Selam vermekte ve namazda eksiklik olmaz."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

392- Kişinin Elini Böğrüne Koyarak Namaz Kılmasının Yasak Oluşu