HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

387- Sehv Secdelerine (Şeytanın) Burnunu Yere Sürten (iki Secde) Denilir

 

1001- ... Bize el-Fadl b. Musa, Abdullah b. Keysan'dan tahdis etti. O İkrime'den, o İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki sehv secdesine "(Şeytanın) burnu(nu) yere sürtenler" adını vermiştir.

 

Bu bütün ravilerinin rivayeti delil gösterilmiş senedi sahih bir hadistir.

Ebu Mücahid Abdullah b. Keysan ise Merv er-Ruzluların sika ravilerinden olup, hadisi toplanan bir kimsedir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1025

 

 

 

1002- ... Bize Abdurrezzak tahdis etti, bize İbn Cureyc bildirdi. Bana İmran b. Musa, Said b. Ebi Said el-Makburi'den tahdis ettiğine göre o kendisine babasından diyerek şunu tahdis etmiştir: (Babası) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Ebu Rafi el-Hasen b. Ali'nin ayakta durmuş namaz kıldığı sırada yanından geçmiş, saç örgülerinin ucunu saçının diplerine gömmüştü. Ebu Rafi bu örgüleri çözdü. el-Hasen kendisine kızgınca dönüp bakınca Ebu Rafi ona şu cevabı verdi: Sen namazına devam et ve kızma çünkü ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı:

"Bu şeytanın oturduğu yerdir" buyururken dinledim. Bununla örgülerini saçlarının dibine gömmesini kastediyordu.

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Buhari ve Müslim, İmran dışında bütün ravilerinin rivayetlerini delil göstermişlerdir. Ali b. el-Medini dedi ki: İmran b. Musa b. Amr b. Said b. el-As el-Kuraşi, Eyyub b. Musa'nın kardeşi olup kendisinden İbn Cureyc ve İbn Uleyye de hadis rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 646; Tirmizi, 382 hasendir diyerek; İbn Mace, 1042; Abdurrezzak, Musannef, 2991; Taberani, el-Kebir, I, 993

 

 

 

1003- ... Bize Zeyd b. el-Hubab tahdis etti, bize Kamil b. el-Ala tahdis etti, bana Habib b. Ebi Sabit, Said b. Cubeyr'den tahdis etti. O İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki secde arasında: "Allahummağfirli verhamni vehdini ve afini verzukni: Allah'ım bana mağfiret buyur, bana rahmet ihsan et, bana hidayet ver, afiyet ver ve beni rızıklandır" derdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Kamil b. el-Ala et-Temimi ise hadisi derlenip, toplananlardan birisidir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 898; Ebu Davud, 850; Tirmizi, 681; Busiri (ravilerden) Habib tedlis yapan bir ravidir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

388- Kıyamet Gününde Kulun Kendisinden ilk Hesaba Çekileceği (Ameli) Namazdır