HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

388- Kıyamet Gününde Kulun Kendisinden ilk Hesaba Çekileceği (Ameli) Namazdır

 

1004- ... Bize Yunus b. el-Hasen, Enes b. Hakim ed-Dabbi'den tahdis ettiğine göre o Ziyad’dan korkarak Medine'ye gelmişti. Ebu Hureyre ile karşılaştı. Ebu Hureyre kendisine: Bana nesebini söyledi dedi. Ben de ona nesebimi söyleyince, şöyle dedi: Ey delikanlı sana bir hadis nakletmeyeyim mi? (Enes) dedi ki:

Ben: Naklet Allah'ın rahmeti üzerine olasıca dedim. (Ravilerden) Yunus dedi ki: Zannederim Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den diyerek şöyle buyurduğunu bildirdi: "Kıyamet gününde insanların amelleri arasında ilk hesaba çekilecekleri şey namazdır." (Nebi -s.a- devamla) buyurdu ki: "Aziz ve celil olan Rabbimiz meleklere -en iyi bilen o olduğu halde: Kulumun namazına bir bakınız onu tam mı kıldı, eksik mi kıldı? der. Şayet namazı tam ise onun lehine tam olarak yazılır. Eğer ondan bir şeyler eksiltmiş ise bu sefer: Kulumun nafile kıldığı namazları var mıdır? bir bakın der. Eğer onun nafileleri varsa şöyle buyurur: Kulumun farzını nafilesinden tamamlayınız. Sonra diğer ameller de ona göre sorgulanır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisin Müslim'in şartına göre sahih bir senet ile bir şahidi de bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 413; Nesai, I, 232; İmam Ahmed, Müsned, V, 72 ve başkaları. Tirmizi ve başkaları da hasen olduğunu belirtmektedir. Bir sonraki hadise de bakınız.

 

 

 

1005- ... Bize Musa b. İsmail tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Davud b. Ebi Hind'den tahdis etti. O Zurare b. Evfa'dan, o Temim ed-Dari'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyamet gününde kulun kendisinden hesaba çekileceği ilk şey (ameli) namaz olacaktır. Eğer onu tam kılmış ise onun lehine tam olarak yazılır. Eğer tam kılmamış ise şanı yüce ve mübarek olan Allah meleklerine: Kulun farzının zayi ettiği kısmını kendisiyle tamamlayacağınız bir nafilesini görüyor musunuz? buyuracak. Sonra zekat da aynı şekilde sonra diğer ameller de buna göre (hesaba çekilecek. )"

 

Hammad b. Seleme'nin ashabından bazıları bu hadisi rivayette kusurlu hareket etmiştir. Musa b. İsmail ise Hammad’dan rivayet edilen hadisler hususunda hakem kabul edilmiştir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, ıo3; Ebu Davud, 866; İbn Mace, 1426; Abdürrezzak, Musannef, XI, 41, 42; Taberani, el-Kebir, 1255, 1256 hasen, sahih bir hadistir.

 

 

 

1006- Bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti ... Bize Hammad b. Seleme tahdis etti.

Bana Ebu Bekr eş-Şafii de haber verdi. .. Bize Hammad b. Seleme tahdis etti

Bana Kadı Abdurrahman b. el-Hasen de haber verdi .. , Bize Hammad

b. Seleme, el-Ezrak b. Kays'dan tahdis etti. O Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adamdan (diye nakletti).

 

Ayrıca Davud b. Ebi Hind'den, o Zurare b. Evfa'dan, o Temim ed-Dari'den rivayete ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyamet gününde kulun kendisinden hesaba çekileceği ilk şey namazı olacaktır" deyip, hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 71'de: An Raculin: Bir adamdan diye rivayet edilmiştir. Temim yoluyla gelen hadis de Ebu Davud, 866 ve az önce geçtiği gibi başka kaynaklarda yer almaktadır.

 

 

 

1007- ... Bize Hammad b. Seleme, Humeyd'den tahdis etti. O el-Hasen'den, o Selit oğullarından bir adamdan, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hadisi buna yakın olarak zikretti. Ben bu hususta Hammad b. Seleme'den rivayetin ihtilaflı geldiğini zikretmiş bulunmaktayım.

Böylelikle dikkatle düşünen bir kimse bizim sahih kabul ettiğimiz hadisin Davud b. Ebi Hind hadisi olup bunda Hammad da herhangi bir muhalif rivayet nakledilmemiştir. Bu husustaki diğer rivayetlerde ise Hammad'ın Davud’dan başkasından gelen senetleri de bulunmaktadır.

 

Allah Muhammed'e ve onun bütün aline salat eylesin.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 460; Nesai, r, 232; İmam Ahmed, Müsned, II, 72, V, 370. Bu 1011 numaralı hadisin kendisidir. (Ancak doğrusu 1004 numaralı hadis olmalıdır. -Çeviren-)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

389- Secde (Halinde) Yapılan Dua (Şöyledir:) Allahum Mağfirli Zenbi Küllehu Cillehu ve Dikkahu Evvelehu ve Ahirehu Alaniyetehu ve Sırra