HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

386- Namazda Sehv (Yanılma)

 

998- * ... Bize Eyytlb b. Süleyman b. Bilal tahdis etti, bana Ebu Bekr b. Ebu Uveys, Süleyman b. Bilal'den tahdis etti. O Ömer b. Muhammed b. Zeyd'den, o Salim b. Abdullah b. Ömer'den, o Abdullah b. Ömer'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biriniz namaz kılıp da üç mü yahut dört mü kaç rekat kıldığını bilmiyor ise güzel bir şekilde rüku ve sücudunu yaptığı bir reka! kılıversin ve iki secde yapsın."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte her ikisi de bir rekatı sözkonusu eden bu fazlalıkla bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Bunun yine Buhari ve Müslim'in tahriç etmediği bir şahidi vardır ki o da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin: "Sizden bir kimse eksik kıldığı hususunda şüphe edecek olursa vehmi fazla kıldığı hususunda oluncaya kadar namaz kılsın" buyruğudur.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1017; İbn Mace, 1213 lafızları böyle değildir. Ayrıca Malik, r, 9S'te yine farklı bir lafızIa tahriç etmiştir.

 

 

 

999- ... Bize Vehb b. Cerir b. Kilabe tahdis edip dedi ki: Ben Yahya b. Eyyub'u, Yezid b. Ebi Habib'den tahdis ederken dinledim. O Suveyd b. Kays’dan, o Muaviye b. Hadic'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte akşam namazını kıldım. Yanılarak iki rekatın sonunda namaz kıldıktan sonra namazdan ayrıldı. Bir adam kendisine: Ey Allah'ın Rasulü sen yanılarak iki rekat sonunda selam verdin dedi. Bunun üzerine Bilal'e emir verdi, o da namaz için kamet getirdikten sonra o rekatı da tamamladı. Ben insanlara (cemaate) ey Allah'ın Rasulü yanıldın diyen adama dair soru sordum. Bana: Onu tanıyor(mu)sun? denildi. Ben hayır ancak onu görürsem (belki tanırım) dedi. Yanımdan bir adam geçti. O budur dedim, onlar: Bu Talha b. Ubeydullah'tır dediler.

 

Bunu el-Leys b. Sa'd, İbn Ebi Habib'den muhtasar olarak rivayet etmiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1023; Nesai, II, 18; İbn Hibban, Sahih, 2674; İmam Ahmed, Müsned, VI, 401. Hakim bu hadisi ileride 1, 1246'da (1246 numaralı hadiste) tekrar edecektir. Bir sonraki hadise de bakınız. Hasen bir hadistir.

 

 

 

1000- ... Bize el-Leys, Yezid b. Habib'den tahdis ettiğine göre Suveyd b. Kays kendisine Muaviye b. Hadic'den şunu haber vermiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün namaz kılıp selam verdi ve ayrıldı. Geriye ise namazdan bir rekat kalmıştı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

387- Sehv Secdelerine (Şeytanın) Burnunu Yere Sürten (iki Secde) Denilir