HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

377- Namaz Kılınacak Olup da Büyük Abdest Bozma ihtiyacınız Varsa Büyük Abdestinizi Bozmakla işe Başlayınız

 

983- ... Hişam b. Urve'den, o babasından, o Abdullah b. Erkam'dan ri-

vayet ettiğine göre o kavmine imamlık da yapıyordu. Bir seferinde gelip de namaz için kamet getirilmiş olduğunu görünce: Sizden biriniz namaz kıl(dır) sın dedi. Çünkü ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle derken dinledim: "Namaz kılınacak olup da büyük abdest bozma ihtiyacı da varsa işe büyük abdest bozma ihtiyacını gidermekle başlayın."

 

Bu daha önce sözkonusu ettiğim tabiinden olan bir kimsenin sahabiden münferid olarak rivayet naklettiği kabilden sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

984- ... Bize Muhammed b. Muhacir, Urve b. Ruveyn'den tahdis etti. O Beytu'l-Makdis'i mesken edinmiş bulunan İbnu'd-Deylemi'den rivayet ettiğine göre Medine'de Abdullah b. Amr b. el-As'ı bulmak amacı ile bineğine bindi (yolculuğa çıktı). Onu sorunca: Mekke'ye gitti dediler. Onun peşinden gitti. Bu sefer Taif'e gitmiş olduğunu gördü. Yine arkasından gitti. el-Vahd a?ı verilen tarlasında onu buldu. İbnu'd-Deylemi dedi ki: Onun yanına girdim, ben Kureyş'ten bir adam ile konuşarak yürümekte olduğunu gördüm. O Kureyşli kişi de içki (içmek) ile itham ediliyordu. Onunla karşılaştım, ona selam verdim, o da selamımı alarak şöyle dedi: Bugün erkenden gelmene sebep ne ve nereden geldin? Ben de ona durumu bildirdim. Sonra kendisine şunu sordum: Ey Abdullah b. Amr, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: "Ümmetimden bir adam içki içecek olup da kırk sabah (gün) kıldığı namazı kabul edilecek kimse olmaz" buyururken dinledin mi? diye ona sordum.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3377; İmam Ahmed, Müsned, II, 176; Darimi, Sünen, II, lll; Nesai, Vııı, 312; Bezzar, Müsned, 2936; Hakim, Müstedrek, IV, 7314.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

378- Şüphesiz Allah Biz Hiçbir Şey Bilmiyorken Bize Muhammed (s.a.v.)'ı Nebi Olarak Gönderdi. Bu Sebeple Biz Muhammed'in Yaptığını Gördüğümüz Gibi Yaparız