HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

378- Şüphesiz Allah Biz Hiçbir Şey Bilmiyorken Bize Muhammed (s.a.v.)'ı Nebi Olarak Gönderdi. Bu Sebeple Biz Muhammed'in Yaptığını Gördüğümüz Gibi Yaparız

 

985- ... Bana el-Leys, İbn Şihab'dan tahdis etti. O Abdullah b. Ebi Bekr b. Abdurrahman'dan, o babasından, o Umeyye b. Abdullah b. Halid'den rivayet ettiğine göre kendisi Abdullah b. Ömer'e şöyle demişti: Bizler ikamet halindeki namaz ile korku halindeki namazın Kur’an-ı Kerim'de sözkonusu edildiğini gördüğümüz halde yolculuk namazının Kur’an'da sözkonusu edildiğini görmedik. Cevap olarak Abdullah dedi ki: Kardeşimin oğlu Allah bize Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı biz bir şey bilmiyorken bize nebi olarak gönderdi. Bu sebeple bizler de Muhammed'in yaptığını gördüğümüz gibi yaparız.

 

Bu ravileri Medineli ve sika olan bir hadistir, bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Senedi ceyyiddir.

 

 

 

986- ... Bize Hafs b. Gıyas, Humeyd b. Kays'dan tahdis etti. O Abdullah b. Şakik'den, o Aişe'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı bağdaş kurmuş olarak namaz kılarken gördüm.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Dilrakutni, Sünen, 1,397; Nesai, III, 219, 224; İbn Huzeyme Sahih'inde ve başka kaynaklar hadisi rivayet etmiştir. Hadis aslı itibariyle Kütüb-i Sitte ve Müsned'de yer almaktadır. Senedi kavidir. Geri kalan kaynaklar için bk. I, 1059 (hadis no: 1059) ve ayrıca Nesai'nin bu hadisin illetli olduğunu belirten sözler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

379- çocuğa Yedi Yaşında iken Namaz Kılmayı Öğretiniz