HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

376- Kıble Tarafına da, Sağ Tarafına da Tükürmek Caiz Değildir

 

982- ... Bize Yahya b. Said, İbn Aclan'dan tahdis etti. O Iyad b. Abdullah b. Sa'd'dan, o Ebu Said el-Hudri'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuru hurma dallarını elinde tutmaktan hoşlanırdı. Bir gün elinde bunlardan birisi bulunduğu halde mescide girdi. Mescidin kıble tarafında bazı tükürükler (balgamlar) gördü. Onları temizleyinceye kadar kazıdı. Sonra kızgın bir şekilde insanlara dönerek şöyle buyurdu: "Sizden biriniz bir adamın karşısına geçip yüzüne tükürmesini arzu eder mi? Gerçek şu ki sizden bir kimse namaza kalktığı vakit yüzünü Rabbine doğru dönmüş olur. Melek de onun sağında bulunur. Bu sebeple önüne doğru da, sağ tarafına doğru da tükürmesin. Ya sol ayağının altına yahut sol tarafına tükürsün. Eğer herhangi bir beklenmedik hal dolayısıyla kendisini tutamayacak olursa elbisesinin bir kenarına şöylece tükürsün." Böyle deyip, elbisesinin bir tarafını bir tarafının üstüne katladı.

 

Bu, bu hususta Müslim'in şartına göre sahih, müfesser bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Ya'la, Müsned, 64/a; Humeydi, Müsned, 729; Ebu Davud, 480; İbn Huzeyme, Sahih, 880; İbn Ebi Şeybe, Musannef, II, 363; İmam Ahmed, Müsned, III, 9; İbn Hibban, Sahih, 2271 hasen bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

377- Namaz Kılınacak Olup da Büyük Abdest Bozma ihtiyacınız Varsa Büyük Abdestinizi Bozmakla işe Başlayınız