HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

375- Namazda iki Siyahı Yani Yılan ve Akrebi Öldürebilir

 

978- Bize Ebu Bekr Ahmed b. İshak ile Ali b. Hamşaz haber verip dediler ki: Bize Bişr b. Musa tahdis etti, bize el-Humeydi tahdis etti, bize Süfyan, Ma'mer'den tahdis etti.

Bize Ahmed b. Cafer el-Katii de haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b.

Hanbel tahdis etti, bana babam tahdis etti. Bize Abdula'la b. Abdila'la tahdis etti, bize Ma'mer, Yahya b. Ebi Kesir'den tahdis etti. O Damdan b. Cevs'den tahdis etti, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda iki siyahın yılan ve akrebin öldürülmesini emir buyurdu.

 

Bu sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahdis etmemişlerdir. Damdan b. Cevs ise Yemame ahalisinden sika ravilerden birisidir. Ashab-ı Kiram'dan bir topluluktan hadis dinlediği gibi, Yahya b. Ebi Kesir ondan rivayette bulunmuş, Ahmed b. Hanbel de sika olduğunu belirtmiştir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 390; İbn Mace, 245; Nesai, III, 10; Ebu Davud, 921; Taberani, Evsat, 2538; Darimi, l, 354; İbn Hibban, Sahih, 2351; Abdurrezzak, Musannef, 1754; İbn Huzeyme, Sahih, 869; İmam Ahmed, Müsned, II, 255 sahih bir hadistir.

 

 

 

979- ... Bize el-Fadl b. Musa tahdis etti, bize Abdullah b. Said b. Ebi Hind, Sevr b. Zeyd'den tahdis etti. O İkrime'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda iken (göz ucuyla) sağa ve sola bakar ama boynunu arka tarafına doğru çevirmezdi.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 587; Nesai, III, 9; Hakim, Müstedrek, l, 236 (898 numaralı hadis) ona da bakınız.

 

 

 

980- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. .. Bize Yahya, Süfyan'dan tahdis etti.

Bana Ali b. Hamşaz da tahdis etti ... Bize el-Eşcai, Süfyan'dan tahdis etti. O Mansur'dan, o Rib'i b. Hiraş'dan, o Tarık b. Abdullah el-Muharibi'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Namazda olduğun takdirde önüne de, sağ tarafına da tükürme!Ama eğer boş ise sol tarafına doğru ya da ayaklarının altına tükür." Ayağını da ayağı ile onu (tükürüğünü) çizercesine hareket ettirdi.

 

Bu Ebu'l-Abbas'ın rivayet ettiği lafızdır. Bu benim daha önce tabiinden olan kimsenin münferid olarak sahabiden hadis rivayet etmesi ile ilgili olarak koymuş olduğum esasa göre sahih bir hadistir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 478; Tirmizi, 571; Nesai, II, 52; İbn Mace, ı021. Tirmizi hasen, sahihtir demektedir.

 

 

 

981 - Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti. .. Bize el-Cureyri tahdis etti.

Bize Ahmed b. Cafer el-Katii de haber verdi. .. Bize el-Cureyri, Ebu'l-Ala b. eş-Şihhir'den tahdis etti. O babasından rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kıldı. Balgam çıkardı ve onu sol ayakkabısı ile ovalayıp sildi. 

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak her ikisi de ittifakla Ebu'l-Ala'dan rivayet nakletmişlerdir. Onun adı ise Yezid b. Abdullah b. eş-Şihhir'dir. Müslim'de sahabi olan Abdullah b. eş-Şihhir'den hadis tahriç etmiştir. Hadis Buhari ve Müslim'in şartına göre sahihtir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 544; Ebu Davud, 482; Nesai, II, 52. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Çünkü hadis Müslim'de vardır ama Hakim'in ifadesinin zahirinden anlaşıldığına göre o Abdullah b. eş-Şihhir'den hadis tahriç etmiş olmakla birlikte bizzat bu hadisi tahriç etmemiştir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

376- Kıble Tarafına da, Sağ Tarafına da Tükürmek Caiz Değildir