HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

374- Onar Defa Subhanallah, Elhamdulillah ve Allahu ekber Dedikten Sonra Allah'tan Ne istersen Dile

 

976- ... Bize İbnu'l-Mubarek tahdis etti, bize İkrime b. Ammar tahdis etti. Bana İshak b. Abdullah b. Ebi Talha, Enes b. Malik'ten şöyle dediğini tahdis etti: Um Suleym, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye gelip dedi ki: Ey Allah'ın Rasulü!Bana dua edeceğim vakit duamda söyleyeceğim bazı şeyler öğret deyince, Allah Rasulü şöyle buyurdu: "On defa subhanallah, on defa elhamdulillah, on defa Allahu ekber dedikten sonra Allah'tan istediğini dile."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, III, 51; Tirmizi, 481; İbn Hibban, Sahih, 2011; İmam Ahmed, Müsned, III, 120. Senedi ceyyiddir.

 

 

 

977- ... Bize Süleyman b. Harb tahdis etti, bize Hammad b. Zeyd tahdis etti. Bize el-Ezrak b. Kays'ın tahdis ettiğine göre o Ebu Berze el-Eslemi'yi bineğinin yuları elinde bulunduğu halde namaz kılarken gördü. Rükua vardığında yuları elinden kurtuldu, bineği de çekip gitti. Ebu Berze sağa sola dönmeden gerisin geriye gitti. Nihayet bineğe yetişip onu yakaladı. Sonra da bu haliyle yürüdü. Arkasından namaz kıldığı yere geldi ve namazını kılıp bitirdikten sonra selam verdi sonra da şöyle dedi: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çok sayıda gazaya katıldım -ve birkaç gazayı saydı.- Onun ne kadar ruhsat verdiğini, ne kadar kolaylık gösterdiğini gördüm. Ben de buna göre amel ettim. Şayet ben çölde başıboş gidecek hale kadar bineğimi bırakmış olsaydım sonra da yaşlanmış bir ihtiyar olarak karanlıkta rastgele yürümeye kalkışacak olsaydım bu bana daha ağır gelecekti.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 1153 lafzı da buna yakındır. Hakim Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir demekle yanılmıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

375- Namazda iki Siyahı Yani Yılan ve Akrebi Öldürebilir