HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

373- Kedi Namazı Kesintiye Uğratmaz (Bozmaz)

 

974- ... Bize Muhammed b. Beşşar tahdis etti, bize Ubeydullah b. Abdulhamid el-Hanefi tahdis etti, bize Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad babasından tahdis etti. O Ebu Seleme'den, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kedi namazı kesintiye uğratmaz (bozmaz), çünkü o evde kendisi ile yararlanılan şeylerdendir" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü Müslim, İbn Vehb tarafından rivayet edilen hadislerde Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad ile başkasının da rivayeti ile birlikte şahit göstermiştir. Ancak Buharı ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Hureyre'den namaz kılanın sütre edilmesine dair bunun dışında kaynaklarda rivayeti bulunmaktadır. Bu lafız ile rivayetise yalnızca İbn Mace'de yer almaktadır. İbn Mace, 369. Hadis Misbahu'z-Zücace'de 151 numara ile kaydedilmiştir. İbn Huzeyme'nin Sahih'inde de yer aldığını belirtmektedir.

 

 

 

975- * ... Bize Muhammed b. İshak tahdis etti, bana Abdulvahid b. Hamza b. Abdullah b. ez-Zubeyr, Abbad b. Abdullah b. ez-Zubeyr'den tahdis etti. O Aişe'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı bir namazında: "Allah'ım beni kolay bir şekilde hesaba çek" diye dua ettiğini dinledim. Namazını bitirince: Ey Allah'ın Rasulü kolay hesap nedir?diye sordum. O şöyle buyurdu:

"Onun kitabına (amel defterine) bakılır ve onun lehine (günahlarından) vazgeçilir. Şüphesiz ki her kim o gün inceden inceye hesaba çekilecek olursa ey Aişe helak olur. Müminin başına gelen her bir musibet ile -ona batan dikene varıncaya kadar- Allah günahlarına kefaret sebebi kılar."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bu hadisi bu lafızlarla tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadis Hakim'in belirteceği durumdadır. Buhari ve Müslim'in Sahihlerinde, Ebu Davud'un ve Tirmizi'nin Sünenlerinde yer almakla birlikte bu lafızia değildir. Ayrıca bk. Hakim, Müstedrek, IV, 7711. Hadisi ayrıca İbn Hibban, Sahih, 7372; İmam Ahmed, Müsned, VI, 48; İbn Ebi Asım, es-Sünne, 88S'te hadis buradaki gibidir. Ayrıca buna yakın olarak: Humeydi, Müsned, 739; İmam Ahmed, Müsned, III, 77; İbn Mace, 4017; Ebu Ya'la, Müsned, 1089; Buharf, 4939; Müslim, 2876; Tirmizi, 3337; EbuDavud, 3093 ve başka kaynaklar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

374- Onar Defa Subhanallah, Elhamdulillah ve Allahu ekber Dedikten Sonra Allah'tan Ne istersen Dile