HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

367- Sizden Bir Kimse Bir Ok ile Dahi Olsa Namazı için Sütre Edinsin

 

964- * ... Bize Harmele b. Abdulaziz b. er- Rabi' b. Sebre b. Ma'bed babasından tahdis etti. O de desin den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz bir ok ile dahi olsa namazı için sütre edinsin."

 

Taberani, el-Kebir, 6539, 6540; İmam Ahmed, Müsned, III, 404; Ebu Ya'la, Müsned, Il, 59 senedi sahihtir. Ayrıca bk. Mecmau'z-Zevaid, Il, 85 vd.

 

 

 

965- *Bize Ebu'l-Hasen Ahmed b. Muhammed el-Anezi tahdis etti, bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti, bize Ahmed b. Yunus tahdis etti.

Bize Ebu'l-Abbas es-Seyyari Merv'de ve Ebu İshak İbrahim b. Buhari Neysabur'da tahdis edip dediler ki: Bize Ebu'l-Muveccih tahdis etti, bize Abdan bildirdi.

Bize Ahmed b. el-Leys el-Kermeyni tahdis etti, bize Muhammed b. esSan'u tahdis etti, bize Muhammed b. Ebi Reca ve Muhammed b. Osman elOsmani tahdis edip dediler ki: Bize İbrahim b. Said Abdulmelik b. Abdulaziz b. er-Rabi' b. Sebre el-Cuheni'den tahdis etti. O babasından, odedesinden şöyle dediğini nakletti: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir ok ile dahi olsa namazınız için sütre edininiz" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 270'te geçen bir başka rivayet yoludur. Bir öncekine de bakınız.

 

 

 

966- ... Bize Osman eş-Şahhan, Müslim b. Ebi Bekre'den tahdis etti. O babasından rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazın akabinde: "Allahumme inni euzu bike minel küfri vel fakri ve azabil kabr: Allah'ım ben sana küfürden, fakirlikten ve kabir azabından sığınırım" derdi,

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim aynen bu isnadı delil göstermiş bulunmaktadır: "Öyle bir fitne olacaktır ki, o fitnede yerinde oturan ayakta olandan daha hayırlı olacaktır." Ancak Buhari ile bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3498 hasen olduğunu belirterek; Nesai, III, 73; İmam Ahmed, Müsned, V, 44. Hadis daha önce r, 106'da (106 numaralı hadiste) geçmiş bulunmaktadır. Daha geniş bir şekilde kaynakları da orada gösterilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

368- Herbir Namazın Arkasından 33 Defa Subhanallah, 33 Defa Elhamdulillah ve 34 Defa da Allahu ekber Dememiz Emrolundu