HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

368- Herbir Namazın Arkasından 33 Defa Subhanallah, 33 Defa Elhamdulillah ve 34 Defa da Allahu ekber Dememiz Emrolundu

 

967- ... Bize Hişam b. Hassan, Muhammed b. Sirin'den tahdis etti. O Kesir b. Eflah'tan, o Zeyd b. Sabit'ten şöyle dediğini nakletti: Her bir namazın akabinde 33 defa subhanallah, 33 defa elhamdulillah, 34 defa da Allahu ekber dememiz emredildi. (Zeyd b. Sabit) dedi ki: Ensardan bir adama rüyasında birisi gelerek ona şöyle denildi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) size her bir namazın akabinde şöyle şöyle tesbih getirmenizi emir mi etti? O evet dedi. O kişi şöyle dedi: Siz bunları 25'er defa söyleyin ve aralarına tehlili (La ilahe illallah)'ı katın. Sabah olunca ensardan o zat Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip ona durumu haber verince, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O halde bunu yapınız" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu bu lafızla tahriç etmemişlerdir. Ancak ikisi de Sumey'in, Ebu Salih'ten, onun Ebu Hureyre'den diye rivayet ettiği: "Varlıklı kimseler ecir ve mükafatları alıp gitti" hadisini ittifakla tahriç etmişlerdir. Ancak bu rivayette rüya ve bu fazlalık bulunmamaktadır.

 

Diğer Tahric: Nesai, III, 76; İmam Ahmed, Müsned, V, 184; Darimi, Sünen, 1, 213; Taberani, 4898; İbn Huzeyme, Sahih, 752; İbn Hibban, Sahih, 2017; Nesai, Amelu'l-Yevmi ve'l-Leyle, 157

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

369- Her Bir Namazın Akabinde el-Muavvizat (Felak ve Nas)'ı Okuyunuz