HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

363- Hamam ve Kabristan Dışında Yeryüzünün Tamamı Mescittir

 

958- ... Bize Abdulvahid b. Ziyad tahdis etti, bize Amr b. Yahya el-Ensari babasından tahdis etti. O Ebu Said el-Hudri'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hamam ve kabristan dışında yeryüzünün tamamı mescittir" buyurdu.

 

Ona (yani Abdulvahid b. Ziyad'a) Abdulaziz b. Muhammed b. Amr b. Yahya da mutabaat etmiştir:

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 492; Tirmizi, 317; İbn Hibban, Sahih, 1699; İmam Ahmed, Müsned, III, 96;

Darimi, Sünen, l, 323; İbn Huzeyme, Sahih, 792. Tirmizi bu haberin mürselolmakla illetli olduğunu belirtmiştir. Muhtemelen doğru olan bunun mevsul olarak kabul edilmesidir. Çünkü sika bir ravi tarafından yapılan fazlalık makbuldür. Özellikle sayıca çok olursa bu böyledir, bundan sonrasına da bakınız.

 

 

 

959- Bize Abdullah b. Muhammed es-Saydalani haber verdi, bize Muhammed b. Eyyub tahdis etti. Bize İbrahim b. Musa haber verdi, bize Abdulaziz b. Muhammed tahdis etti. Bize Amr b. Yahya b. Umare, babası Yahya b. Umare'den tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Ebu'l-Müsenna bildirdi, bize Müsedded tahdis etti, bize Bişr b. el-Mufaddal tahdis etti, bize Umare b. Gaziye, Yahya b. Umare el-Ensari'den tahdis etti. O Ebu Said el-Hudri'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hamam ve kabristan dışında yeryüzünün tamamı mescittir" buyurdu.

 

Bütün bu senetler Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

364- Ancak Bir Sütreye Doğru Namaz Kılınız ve Kimsenin de Önünden Geçmesine Fırsat Verme