HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

364- Ancak Bir Sütreye Doğru Namaz Kılınız ve Kimsenin de Önünden Geçmesine Fırsat Verme

 

960- * ... Bize ed-Dahhak b. Osman tahdis etti, bana Sadaka b. Yesar tahdis etti. Ben İbn Ömer'i şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir sütreye doğru olmadıkça namaz kılmayınız. Kimsenin de önünden geçmesine fırsat verme eğer mutlaka geçmek isterse onunla çarpış, çünkü hiç şüphesiz karim (denilen şeytan) onunla birliktedir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadis ile ilgili değerlendirmesinde merhum Hakim yanılmıştır. Çünkü hadisi Müs!im,

506'da tahriç etmiştir. Ancak baş tarafında: "Ancak bir sütreye doğru namaz kılınız" ifadesi yoktur.

 

 

 

961 - Bize Hafız Ebu Ali el-Huseyn b. Ali tahdis etti, bize İmran b. Musa el-Cürcani tahdis etti, bize İbrahim b. el-Münzir b. el-Hizami tahdis etti, bize Süfyan b. Uyeyne tahdis etti.

Bana İsa b. Ali de tahdis etti, bize İbrahim b. Ebi Talib tahdis etti, bize İbn Ebi Ömer tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti, bana Safvan b. Süleym, Nafi b. Cubeyr b. Mut'im'den tahdis etti. O Sehl b. Ebi Hasme'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden bir kimse namaz kıldığı takdirde bir sütreye doğru namaz kılsın ve ona yaklaşsın. Şeytan ona rağmen namazını kesintiye uğratmasın."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 695; Nesai, II, 62; İbn Hibbfm, Sahih, 2373; İmam Ahmed, Müsned, IV, 2; Humeydi, Müsned, 401; Taberani, Evsat, 1342; İbn Ebi Şeybe, Musannef, I, 279. Hadisi ayrıca Abdurrezzak, Musannef, 2303'te Nafi'den mürsel olarak rivayet etmiştir ama bundan dolayı hadis illetli kabul edilemez. Çünkü Süfyan hadisin senedini ikame etmiştir. Süfyan'a kim denk olabilir ki?

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

365- (Nebi -s.a-) Bizim izarlarımızda ve Örtülerimizde Namaz Kılmazdı