HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

358- Namazlar Arasında Münafıklara En Ağır Gelenleri Yatsı ve Sabah Namazlarıdır

359- Ön Safta Namaz Kılmaya Gayret Ediniz Çünkü O Meleklerin Safı Gibidir

 

939- Bize adaletli Ebu'l-Fadl el-Hasen b. Yakub tahdis etti, bize Yahya b. Ebi Talib tahdis etti, bize Abdulvehhab b. Ata tahdis etti.

Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar ile Kadı Ebu'lAbbas Abdullah b. el-Huseyn tahdis edip dediler ki: Bize el-Haris b. Ebi Usame tahdis etti. Bize Said b. Amir tahdis edip dedi ki: Bize Şube tahdis etti.

Bize Fakih Ebu Bekr Ahmed b. İshak da tahdis etti, bize Ali b. el-Huseyn b. Beyan bildirdi, bize Abdullah b. Reca tahdis etti, bize Şube tahdis etti.

Bize İbrahim b. İsmail el-Kari de haber verdi, bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti. Bize Muhammed b. Kesir tahdis etti, bize Şube, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Abdullah b. Ebi Basir'den, o Ubey b. Ka'b'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıl(dır)dı ve: -Namaza gelmemiş münafıklardan bir grup kimse için: "Filan kişi burada mı?" diyesordu. Sonra şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki bu iki namaz münafıklara en ağır gelen namazlardandır. Eğer bu iki namazda neler olduğunu bilselerdi emekleyerek dahi olsa bu namazlara gelirlerdi." O bununla yatsı ve sabah namazlarını kastediyordu. Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Öndeki safta namaz kılmaya bakınız çünkü o meleklerin safı gibidir. Eğer o safta neler olduğunu bilseydiniz daha erken o safa geçmek için birbirinizle yarışırdınız." Yine şöyle buyurdu: "Senin bir adamla birlikte namaz kılman tek başına namaz kılmandan daha iyidir. İki kişi ile birlikte namaz kılman bir adam ile birlikte namaz kılmandan daha iyidir. Ne kadar çok kişiyle kılarsan Aziz ve Celil Allah onu daha çok sever."

 

Şube'nin ashabı (arkadaşları, öğrencileri) arasından birinci tabakayı teşkil eden Yezid b. Zurey, Yahya b. Said, Abdurrahman b. Mehdi, Muhammed b. Cafer ve onlara denk olanlar bu hadisi böylece rivayet ettiği gibi Süfyan b. Said de Ebu İshak'tan böylece rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 544; İbn Huzeyme, 1477; İbn Hibban, Sahih, 2056; Taberani, Evsat, 554; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 67; İmam Ahmed, Müsned, V, 140; Darimi, Sünen, l, 291; Abdurrezzak, Musannef, 2004. Senedinde bazı ihtilaflar meydana gelmiştir ki İbn Hibban, 2057'deki senedinde görüldüğü gibi bunu Şube düzeltmiştir. İleride gelecektir. Hakim de ileri gelen alimlerden bunun senedini tashih edenleri sözkonusu edecektir.

 

 

 

940- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Esid b. Asım tahdis etti, bize el-Huseyn b. Hafs, Süfyan'dan tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. İshak da haber verdi, bize Muhammed b. Galib bildirdi, bize Ebu Huzeyfe tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti.

Bize Fakih Ahmed b. Sehl de Buhara'da tahdis etti, bize İbrahim b. Ali et-Tirmizi tahdis etti, bize Abdussamed b. Hassan tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti.

 

 

941- Bize adaletli Ali b. Hamşaz da tahdis etti, bize Yezid b. el-Heysem tahdis etti, bize İbrahim b. Ebi'l- Leys tahdis etti, bize el-Eşcai, Süfyan'dan tahdis etti.

Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub da tahdis etti, bize Esid b. Asım tahdis etti, bize Ebu Süfyan Salih b. Mehran tahdis etti, bize en-Numan b. Abdusselam, Süfyan'dan tahdis etti.

Bize Ebu Zekeriya el-Anberi haber verdi, bize İbrahim b. Ebi Talib tahdis etti, bize İshak b. İbrahim tahdis etti, bize Veki", Süfyan'dan bildirdi.

Bize Hafız Ebu Bekr b. Ebi Darim de Kufe'de haber verdi, bize Ahmed b. Ali b. Bişr tahdis etti, bize Luveyn tahdis etti, bize Abdurrezzak, Süfyan'dan tahdis etti. O Ebu İshak'tan, o Abdullah b. Ebi Basir'den, o Ubey b. Ka'b'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıl(dır)dı. Namazını bitirdikten sonra: "Filan kişi burada mı?"diye sordu ve hepsi de hadisi Şube'nin hadisine yakın olarak zikrettiler.

 

Bu hadisi Zuheyr b. Muaviye, Rukbe b. Maskala, Mutarrif, İbrahim b. Tahman ve başkaları da Ebu İshak'tan böylece rivayet ettikleri gibi bunu Abdullah b. el-Mubarek de Şube'den, o Ebu İshak'tan, o Ebu Basir'den, o Ubey b. Ka'b'dan rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

942- Bunu bize el-Hasen b. Halim haber verdi, bize Ebu'l-Muveccih bildirdi, bize Abdan bildirdi, bize Abdullah bildirdi deyip, hadisi zikretti.

İsrail b. Yunus, Ebu Hamza es-Subkeri, Abdurrahman b. Abdullah elMesudi ve Cerir b. Kilabe de böyle demiştir. Hepsi de: Ebu İshak'tan, o Ebu Basir'den, o Ubey'den diye rivayet etmişlerdir.

 

Ebu Bekr b. Ayyaş, Halid b. Meymun, Zeyd b. Ebi Uneyse, Zekeriya b. Ebi Zaide ile Yunus b. Ebi İshak da Ebu İshak'tan, o Abdullah'tan diye rivayet etmişlerdir.

 

 

 

943- es-Sevri'nin hadisine gelince ... O Ebu Basir'den, o Ubey b.

Ka'b'dan -Süfyan es-Sevri'den de denilmiştir-, o Ebu İshak'tan, o el-Ayzar b. Hureys'den, o Ebu Basir'den, o Ubey b. Ka'b'dan 

 

 

944- es-Sevri'nin hadisini bize Hafız Ebu Ali el-Huseyn b. Ali tahdis etti, bize Cafer b. Musa en-NeysaburiBağdat'ta bildirdi, bize Ali b. Bekkar el-Mıssisi tahdis etti, bize Ebu İshak el-Fezari, Süfyan'dan tahdis etti. O Ebu İshak'tan, o el-Ayzar b. Hureys'den, o Ebu Basir'den şöyle dediğini nakletti:

Ubey b. Ka'b dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün bize sabah namazını kıldırdı ve: "Filan kişi burada mı?"diye sordu ve hadisin geri kalan kısmını zikretti.

 

 

945- Hadisin Ebu'l-Ahvas yoluyla gelen rivayetini bize Abdullah b. Muhammed es-Saydalani haber verdi, bize İsmail b. Kuteybe tahdis etti, bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti, bize Ebu'l-Ahvas Ebu İshak'tan tahdis etti. O el-Ayzar b. Hureys'ten, o Ebu Basir'den şöyle dediğini nakletti: Ubey b. Ka'b dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sabah namazını kıldırdI. .. Sonra hadisin geri kalanını zikretti.

 

Burada hadisin rivayetinde Ebu İshak'a dört cihetten muhalefet etmişlerdir. Rivayette Ebu Basir ile oğlu Abdullah'tan ifadesi de vardır ki hepsi sahihtir. Buna delil ise Halid b. el-Haris'in (şu) rivayetidir: Bize Şube, Ebu İshak'tan tahdis etti. Ayrıca Muaz b. Muaz el-Anberi ile Yahya b. Said de Şube'den (diye rivayet etmişlerdir).

 

 

 

946- Halid b. el-Haris yoluyla gelen hadisi bize Ebu Abdullah Muhammed b. [...] tahdis etti. Bize Yahya b. Muhammed b. Yahya b. Muhammed b. Yahya tahdis etti, bize Abdullah b. Abdulvehhab el-Hacebi tahdis etti, bize Halid b. el-Haris tahdis etti, bize Şube, Ebu İshak'tan tahdis ettiğine göre o kendisine Abdullah b. Ebi Basir'den haber verdi. O babasından (diye) nakletti, Şube dedi ki: Ebu İshak şöyle dedi: Ben bu hadisi ondan ve babasından dinledim. Dedi ki: Ben Ubey b. Ka'b'ı şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırdı. .. ve hadisin geri kalan kısmını zikretti.

 

 

947- Hadisin Muaz b. Muaz yoluyla gelen rivayetine gelince, bana Ebu Bekr b. Abdullah b. Kureyş haber verdi. Bize el-Hasen b. Süfyan bildirdi, bize Ubeydullah b. Muaz tahdis etti, bana babam tahdis etti, bize Şube, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Abdullah b. Ebi Basir'den (nakletti). Şube dedi ki: Ebu İshak dedi ki: Ben bu hadisi kendisinden ve babasından, o Ubey b. Ka'b'dan şöyle dedi diye dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıl(dır)dı ve hadisin geri kalan kısmını zikretti.

 

 

948- Hadisin Yahya b. Said yoluyla gelen rivayetini de bana Ebu Abdullah Muhammed b. Ahmed Musa el-Hazin haber verdi, bize İbrahim b. Yusuf el-Hisincani tahdis etti, bize Muhammed b. Hallad tahdis etti, bize Yahya b. Said tahdis etti, bize Şube tahdis etti, bize Ebu İshak, Abdullah b. Ebi Basir'den şöyle dedi diye tahdis etti. Şube dedi ki: Ebu İshak dedi ki: Ben bunu kendisinden ve babasından Ubey şöyle dedi diye dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıl(dır)dı ve hadisin geri kalan kısmını zikretti. 

Hadis imamları olan Yahya b. Main, Ali b. el-Medini, Muhammed b. Yahya ez-Zühri ve başkaları bu hadisin sahih olduğu hükmünü vermişlerdir.

 

 

949- Ben Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub'u şöyle derken dinledim:

Ben el-Abbas b. Muhammed ed-Duri'yi şöyle derken dinledim, ben Yahya b. Main b. Main'i şöyle derken dinledim: Ebu İshak'ın, Ebu Basir'den, onun Ubey b. Ka'b'dan diye rivayet ettiği hadisini bu şekilde Zuheyr b. Muaviye söylemektedir. Şube ise Ebu İshak'tan, o Abdullah b. Ebi Basir'den ve babasından, o Ubey b. Ka'b'dan diye rivayet etmektedir. Doğru rivayet Şube'nin rivayetidir ve o Zuheyr'den daha sağlam bir ravidir.

 

 

950- Bize el-Hasen b. Muhammed el-Mihricani bildirdi, bize Ebu'l-Hase ..

Muhammed b. Ahmed b. el-Bera. tahdis etti, bize Ali b. el-Medini, Ubey b. Ka'b'ın hadisi hakkında şunu tahdis etti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıl(dır ıp: "Filan kişi burada mı" buyurdu. Bunu Ebu İshak bu hadisten başkasını dinlemediği bir şeyhten (hadis rivayet eden ilim adamından) rivayet etmiştir ki bu kişi de Abdullah b. Ebi Basir, Şube de Ebu İshak'tan onun bu hadisi hem babasından, hem de kendisinden dinlemiş olduğunu söylemiştir. Ebu'l-Ahva da: Ebu İshak'tan, o el-Ayzar b. Hureys'ten diye rivayet etmiştir. Ben hadisin ancak sahih olduğu görüşündeyim.

Fakih Ebu Bekr b. İshak'ı da şöyle derken dinledim: İbrahim b. İshak el-Harbi'yi şöyle derken dinledim: Ali b. el-Medini'yi şöyle derken dinledim:

Ebu İshak da Abdullah b. Ebi Basir'den ve onun babası Ebu Basir'den dinlemiştir.

 

 

951- Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis edip dedi ki: Abdullah b. Muhammed el-Medini'yi şöyle derken dinledim: Muhammed b. Yahya'yı şöyle derket: dinledim: Yahya b. Said ile Halid b. el-Haris'in, Şube'den rivayeti ile Ebu'lAhvas'ın, Ebu İshak'tan, onun el-Ayzar b. Hureys'ten diye rivayeti hepsi de mahfuz rivayetlerdir.

 

Böylelikle hadis imamlarının sözleri ile bu hadisin sahih olduğu açıkça ortaya çıkmış bulunmaktadır ama Buhari ile Müslim bu (rivayet senedindeki) ihtilaftan ötürü bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

952- ... Bize Abdulaziz b. Muhammed b. Musa b. İbrahim tahdis edip dedi ki: Ben Seleme b. el-Ekva'ı şöyle derken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorarak:

 

Bazen avda oluyorum da üzerimde sadece bir tek gömlek yahut bir tek cübbe bulunuyor. Ben onu bağlıyorum ya da ilikliyorum dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet, bir diken ile dahi olsa (böyle yap)" buyurdu.

 

Bu (ravileri) Medineli sahih bir hadistir. Çünkü burada sözü edilen Musa, İbn İbrahim b. Abdullah el-Mahzumi'dir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 932; İbn Huzeyme, 777; Nesaf, II, 70; İbn Hibban, Sahih, 2294; İmam Ahmed, Müsned, IV, 49. Hadisin rivayetinde Abdulaziz'e muhalefet edilmiştir. Abdulaziz bir seferinde buradaki gibi söylerken bir diğerinde: Musa b. Muhammed'den, o babasından, o Seleme'den diye rivayet etmiş olmaktadır. Hafız (İbn Hacer) et-Talik adlı eserinde: Eğer bu hadisi ed-Deraverdi hıfz etmiş ise bu hadisin rivayetinde onun iki şeyhi vardır demektir (II, 201) derken Fethu'l-Bari'de ise (I, 466) buradaki ni tercih etmiş bulunmaktadır. Nevevi de hadisin hasen olduğunu belirtmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

360- Bir Örtüyü Üzerine Çaprazlama Atıp, Düğüm Atmadan Namaz Kılmanın Yasaklanışı ve Bir Adamın Üzerinde Rida Olmaksızın Yalnızca iç Çamaşırı ile Namaz Kılmasının Yasaklanışı