HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

357- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Yatsı Namazı Hakkındaki Pekiştirici Buyruğu

 

937- *Bunu bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar haber verdi. .. Bize Husayn b. Abdurrahman, Abdullah b. Şeddad'dan tahdis etti. Onun İbn Um Mektum'dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazında cemaate yüzünü dönerek şöyle buyurdu: "Bu namaza gelmekten geri kalan bu kimselerin (bulundukları yere) giderek üzerlerinde evlerini yakmak istedim." Bunu duyan İbn Um Mektum ayağa kalkıp: Ey Allah'ın Rasulü benim durumumu biliyorsun. Üstelik benim elimden tutup getirecek kimsem yok deyince, Allah Rasulü: "Sen namaza kamet getirildiğini duyuyor musun" deyince, o: Evet, dedi. Allah Rasulü de: "O halde cemaate gel" buyurdu. İbn Um Mektum: Ey Allah'ın Rasulü benimle onun (namazın kılındığı mescidin) arasında hurmalıklar ve ağaçlar vardır. Beni de elimden tutup getirecek kimsem yoktur dedi. Allah Rasulü: "Kamet getirildiğini duyuyor musun?" buyurdu. O evet dedi. Allah Rasulü: "O halde ona (cemaate) gel" buyurdu ve ona ruhsat vermedi.

 

Bunun Asım b. Behdele yoluyla gelen bir başka şahidi vardır.

 

Diğer Tahric: Hadisi Ebu Davud, İbn Mace ve Nesai başındaki bu fazlalıkla birlikte tahriç etmemiştir.

Sonraki hadise de bakınız.

 

 

 

938- Bunu bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar haber verdi, bize Kadı İsmail b. İshak tahdis etti.

Bize Ebu Muhammed Ahmed b. Abdullah el-Müzeni de tahdis etti, bize Ebu Halife tahdis edip (İsmail ile birlikte) dediler ki: Bize Süleyman b. Harb tahdis etti, bize Hammad, Asım b. Behdele'den tahdis etti. O Ebu Rezin'den, o İbn Mektum'dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şunu sordu: Ey Allah'ın Rasulü ben gözleri görmeyen bir adamım. Evi de (mescitten) uzak olan birisiyim. Bana uygun elimden tutup, beni götüren kimsem de yok. Evimde namaz kılabilmem için benim bir ruhsatım var mıdır? dedi. Allah Rasulü: "Ezanı duyuyor musun?"diye sordu. o: Evet deyince, Allah Rasulü: "Sana bir ruhsat bulamıyorum" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 553; Nesai, ll, HO; İbn Mace, 792; İbn Ebi Şeybe, Musannef, l, 345; İbn Huzeyme, Sahih, 1478; İmam Ahmed, Müsned, III, 423. Hadis hasen, sahih bir hadistir. Müslim, 653'te Ebu Hureyre'den gelen bir şahidi de bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

358- Namazlar Arasında Münafıklara En Ağır Gelenleri Yatsı ve Sabah Namazlarıdır

359- Ön Safta Namaz Kılmaya Gayret Ediniz Çünkü O Meleklerin Safı Gibidir